Jonge kroonprins met historische Maximiliaan-beker

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)

 

Adri Franke uit Veere nam naar een leesbijeenkomst foto’s mee van een koninklijk bezoek aan zijn woonplaats. Dat was in 1981, een jaar na de inhuldiging van koningin Beatrix, en de eerste keer dat ze op ‘koninginnedag nieuwe stijl’ met de hele familie het land in trok. Ze deed toen Veere en Breda aan.

,,Ik had als enige fotograaf tijdens een koninklijk bezoek toegang tot het stadhuis. Burgemeester Hack had zich hiervoor hard gemaakt. Onder strikte voorwaarden mocht ik aanwezig zijn en foto’s maken. Zonder flits.’’

Weggeduwd

Waar hij die voorkeursbehandeling aan te danken had? ,,Mijn vader was gemeentebode op het stadhuis en ik had een goede band met de burgemeester omdat ik door mijn activiteiten bij het jongerenwerk regelmatig contact met hem had. Omdat ik een perskaart had kon ik ook meelopen met de stoet. Op het Oranjeplein, waar kinderspelen waren, kwam ik blijkbaar te dicht bij de koningin en werd ik door een te actieve beveiliger weggeduwd. Hierdoor viel mijn camera op de grond en ging de achterklep open. Ik dook op de camera om de beelden op het rolletje te beschermen. Helaas bleek bij het ontwikkelen het grootste deel van de 36 opnames overbelicht. Gelukkig zijn er enkele bewaard gebleven.’’

Eén daarvan, met een kleine beschadiging door overbelichting, is een nooit eerder gepubliceerde opname van de nog jonge kroonprins Willem-Alexander, die, aangespoord door prins Claus, een slok dure Chablis-wijn neemt uit de beroemde Beker van Maximiliaan. Deze kostbare bokaal is rond 1547 door keizer Karel V geschonken aan Maximiliaan van Bourgondië, die heer van Veere was. Deze heeft de beker in 1751 aan de stad geschonken onder de voorwaarde dat die nooit verkocht mocht worden. Bij koninklijke bezoeken mogen leden van het Koninklijk Huis er als eerste uit drinken. De ‘officiële’ foto van Willem-Alexander die uit de beker drinkt is gemaakt in 1996 bij het 700-jarig bestaan van Veere.

Dankzij de foto van Adri Franke weten we nu dat de kroonprins vijftien jaar eerder als 14-jarige al zijn lippen aan de beker zette. ,,Mijn moeder in dracht keek toe toen Willem-Alexander als toekomstige koning ook een slok nam uit de beker’’, aldus Adri Franke. (PdJ)

foto A3francke

Geen reacties

Geef een reactie