Kerstdiner op z’n Zeeuws

door Peter Blom

De komende dagen brengen in Zeeland de meeste mensen waarschijnlijk meer tijd in de keuken en aan de eettafel door dan het hele jaar bij elkaar. Ook in mijn familie is het weer raak.

We hebben het geluk in een monument uit de vijftiende eeuw te wonen, waar de sfeer het hele jaar iets kerstigs heeft.

In de decembermaand, een beetje aangekleed met wat dennengroen, lijkt het helemaal een middelpunt van vrede op aarde. Vanwege die sfeer is het familiekerstdiner vaak bij ons. Sobere Zeeuwen als we zijn richten we geen bacchanalen aan en blijven we ver van vreten op aarde.

Voor menusuggesties kunnen we een voorbeeld nemen aan onze Zeeuws voorouders die aanmerkelijk soberder aten. Ontbijten deden ze om zes uur met een snee tarwebrood met boter of reuzel en soms schapenkaas, weggespoeld met slappe koffie of thee. Tussen tien en elf was het koffietijd waarbij een babbelaar werd weg gesabbeld.

Het middageten was de hoofdmaaltijd. Het menu bestond uit aardappelen en vlees of vis. In de zomer was dat vers spek, schapen- of rundvlees. In de winter worst of gezouten vlees. Als er al vis op tafel kwam dan was dat op zondag in de vorm van stokvis of andere gedroogde of gezouten vis. Men at groente al naar het gelang het seizoen. Sla in de zomer, kool, rapen, uien, wortelen, gebraden appelen of peren in de winter.

Wilde een Zeeuwse huisvrouw haar gezin eens wat anders voorzetten dan bakte ze pannenkoeken, wafels, vetbollen met krenten of maakte pap van melk met rijst of tarwebloem of boekweitpap met boter en stroop of suiker.

De kerstspecial van de plaatselijke super kan dit jaar ongelezen blijven. Geen Pork Wellington maar pekelvlees, een dampende pan met Zeeuwse piepers en knolrapen in plaats van pommes duchesse van zoete aardappels en als toetje gebakken appels en peren met stroopwafel.

Foto: Een Zeeuwse familie aan het kerstdiner, anno 2017. |foto Peter Blom

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter had in Zeeland Wordt Wakker:

1 Reactie
  • Rinie Vaane
    Geplaatst op 22:16h, 24 december Beantwoorden

    leuk om eens een inkijkje over de gebruiken van het eten te horen, bedankt Peter en Remco!

Geef een reactie