Kerstherberg

Remco van Schellen van Omroep Zeeland maakte een podcast met Margreeth over de Kerstherberg in Terneuzen en Kerst 2023:

door Margreeth Ernens

Kerst: voor veel mensen betekent het gezelligheid, warmte en samenzijn met familie en vrienden. Maar niet iedereen weet zich ergens welkom en slijt die dagen in eenzaamheid.

Om daar iets aan te doen werd in 1972 door enkele particulieren het initiatief genomen een Kerstherberg te houden in het voormalige stadhuis aan de Noordstraat in Terneuzen. Het oude leegstaande stadhuisje werd daartoe grondig schoongemaakt en van gezellige hoekjes en huiselijke zitjes voorzien om de verwachte stroom bezoekers goed te kunnen ontvangen. Buiten bij de ingang werd een groot bord opgehangen met ‘Kerstherberg’ erop. De Kerstherberg zou vier dagen open zijn om mensen op te vangen, dag en nacht.

Niet alleen volwassen vrijwilligers waren aanwezig tijdens de kerstdagen, ook de jeugd van verschillende kerkgenootschappen werd ingezet. Ik was net 15 jaar en had ’s middags ‘dienst’. Van te voren mocht de jeugd ook helpen met het optuigen van de kerstboom en de ruimte in kerstsfeer te brengen.

Van de enorme organisatie die die eerste Kerstherberg vergde, hadden wij jongeren geen weet. We wisten ook niet precies wat we moesten verwachten, maar gingen er goedgehumeurd naar toe. In de grote raadszaal en de burgemeesterskamer kon tv worden gekeken, gebiljart, er speelde muziek en er lagen boeken en gezelschapsspelletjes.

De Kerstherberg bleek een schot in de roos. Er kwamen ontelbaar veel mensen van diverse pluimage naar toe om wat gezelligheid te ervaren. Naast een non-alcoholisch natje (koffie, thee en fris) werden er ook broodmaaltijden geserveerd en dat bleek aan te slaan. Op Eerste Kerstdag werd er een speciaal kerstdiner opgediend voor zeventig bezoekers. Het maakte een enorme indruk op mij dat mensen het bijzonder vonden eindelijk weer eens met een gezelschap aan tafel te zitten, een tafel die bovendien feestelijk was gedekt.

Sommige gasten hadden al een bezoekje aan de kroeg achter de rug eer ze bij de Kerstherberg binnenliepen, anderen schoven aarzelend binnen, niet wetend wat ze moesten verwachten. We kletsten met vele bezoekers en speelden spelletjes met hen.

De geanimeerde sfeer moet op iedereen indruk hebben gemaakt want op verzoek van vele bezoekers werd de Kerstherberg ook tijdens de jaarwisseling geopend.

Laten we dus eens wat vaker omzien naar elkaar!

1 Reactie
  • Dety Bos
    Geplaatst op 13:29h, 08 januari Beantwoorden

    Ook in deze tijd, anno 2024 nog steeds broodnodig.
    Blijven we dit jaar ook jaar naar elkaar omkijken en niet alleen met kerst.
    Dety

Geef een reactie