Keutjesavond.

door Jopie Meerman

Mijn werk als receptioniste bij zorgcentrum Ten Anker in Tholen, heeft heel wat herinneringen opgeleverd, zoals deze.

Als geboren en getogen Thoolse is het niet zo moeilijk om Zeeuws te spreken en te schrijven. Maar met het dialect ben je er nog niet, want als je ergens wil inburgeren zul je ook tradities moeten kennen.

Dat inburgeren kan soms vragen opleveren, daar heb ik zelf ervaring mee. De activiteitenkalender had elk jaar evenementen die pasten bij het seizoen. Zoals Pasen, een maaltijd met kreukels en krentenbrood, in de zomer een moderne BBQ. De kerstmaaltijd in december, maar in november werd iedereen uitgenodigd voor Keutjesavond. En dan werd er weleens verbaasd gekeken. Niet alleen door nieuwe bewoners, ook door personeel en nieuwe vrijwilligers. Keutjesavond?

Dan werd uitgelegd dat de feestelijke avond ten koste ging van het varken, dat een levende spaarpot was voor de hardwerkende gezinnen. Het biggetje dat gekocht was, werd de hele zomer vetgemest met schillen en etensresten. En niet te vergeten de kleine aardappeltjes die zo heerlijk roken en smaakten, verrekuspetoatjes…

Op een dag in november moest Knorretje eraan geloven, dat ging niet zonder slag of stoot. Of liever gezegd, niet zonder slachter of schot. Het was een drukke dag, heel veel werkzaamheden gingen er aan vooraf voor de wintervoorraad voor de familie gereed was. Er was geen diepvrieskist die voor het gemak zorgde dat we nu kennen.
Zelf herinner ik me nog dat bij opa en opoe de draaien worst in de darm aan een stok aan de zolder hingen, de hammen, gerookt door het flinke stoken, hingen in witte zakjes in het trapgat naar de zolder.

Maar ik weet ook nog dat we een stukje zwoerd, zweêrte, kregen om op te knabbelen. De varkensblaas, die had een langer leven. Die werd gedroogd om met oudjaar een rommelpot van te maken.

Klein zieltje, klein zieltje.

Eigenlijk was het best zielig. Want de dood van het varken werd een feestelijk gebeuren met Keutjesavond. En een van de bewoonsters van het zorgcentrum die uitgenodigd werd maakte de opmerking: Keutjesavond? Nee hoor, ik kan helemaal niet biljarten …

foto Jopie Meerman

Geen reacties

Geef een reactie