Kiele, kiele Koeweit

THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)

 

door Ali Pankow

Vrijwel iedereen zong het, die simpele tekst van het refrein: Koeweit, Koeweit, Koeweit. Kiele kiele Koeweit. Kiele kiele hopsasa. Een zogeheten lekkere oorwurm, die nu na vijftig jaar nog steeds in je hoofd blijft rond tollen, zodra je het weer een keer gezongen hebt.

Humor en satire wisten de sfeer rond de oliecrisis licht te houden. Bij het team van het NCRV-televisieprogramma Farce Majeure blonken ze daarin uit. Best opmerkelijk overigens dat deze protestants christelijke omroep zich in de jaren zeventig al met zo’n programma manifesteerde. Veel actuele zaken werden daarin lekker scherp op de hak genomen.

Voor het lied over de oliecrisis verkleedden de acteurs Alexander Pola, Ted de Braak, Fred Benavente, Jan Fillekers en Henk van der Horst zich als Arabische oliesjeiks. Zij zongen ‘Kiele, kiele, Koeweit’ op de melodie van het lied ‘Tolhuis’ van Leon Boedels. De boodschap was dat we ons niet te veel zorgen moesten maken, want tenslotte konden we ook nog van bier ‘in de olie’ raken.

Politieke rel

Veel televisiekijkers lagen dubbel van het lachen, maar de Emir van Koeweit zag er de lol niet van in. Hij meende dat zijn land voor schut werd gezet. Begrip voor satire vergt immers wat intellect en relativeringsvermogen. De mannen van het Farce Team wisten een politieke rel te smoren door op vrolijke wijze het eerste singletje van het lied persoonlijk te gaan aanbieden aan Mahmoud Rabbani, de honorair-consul van Koeweit in Nederland. Hij getuigde van een ruimer gevoel voor humor.

Vast onderdeel van het Farce Majeure-programma was ‘Wat dacht je wat’, waarin Ted de Braak en Alexander Pola moppen tapten en ook een plek boden aan grappen van inzenders. Eén van de geselecteerde grappen in het kader van de oliecrisis ging als volgt: ,,Wat is het verschil tussen een Arabier van vijf jaar geleden en een Arabier van nu? Een Arabier van vijf jaar geleden was oliedom en een Arabier van nu is geraffineerd.’’ Hoogstwaarschijnlijk is deze mop de Emir van Koeweit nooit ter ore gekomen. Anders was daar ongetwijfeld weer stoom uit gekomen.

Geen reacties

Geef een reactie