Kleppermars van Zeeuwse componist

THEMAKRANT SPELEN (editie 13, JUNI 2022)

 

door Mieke van der Jagt

Hoor je wel mijn kleppers gaan
‘k heb het pas geleerd
kreeg het bijna niet gedaan
almaar geprobeerd
Klepper-de-klepper-de klep-klep-klep
Klepper-de-klepper-de klep-klep-klep
‘k Ben zoo blij dat ik, ‘k Ben zoo blij dat ik, ‘k Ben zoo blij dat ik ze he-heb (bis)

Ongeveer eens per jaar was het plotseling kleppertijd. Dan namen er een paar hun kleppers mee naar school en in een mum van tijd klonk de kleppermars over het schoolplein.

Veel kinderen waren hun kleppers van vorig jaar kwijt geraakt en moesten aan nieuwe zien te komen. Bij ons werden dan snel wat stukjes van rachels gezaagd, waarna je uren met een schuurpapiertje in de weer was om ze glad en splinterloos te krijgen. Even snel als die gekomen was verdween de kleppertijd weer.

De Kleppermars is geschreven door de Zeeuwse componist Jan Morks. Toen koningin Wilhelmina en prins Hendrik op 12 september 1907 hun opwachting maakten in Middelburg, werd die Kleppermars uitgevoerd. Zijn muziekstukken hebben de ritmisch krachtige melodieën met elkaar gemeen. Die liggen goed in het gehoor, waardoor mensen ze gemakkelijk onthouden. Hij schreef ook de muziek van het Zeeuws Volkslied.

Foto boven: Tijdens het koninklijk bezoek aan Middelburg op 12 september 1907 werden de cantatine ‘Welkom’ en de Kleppermars in de Abdij uitgevoerd | Prentbriefkaart uit de historisch-topgrafische atlas Zelandia Illustrata van het KZGW

Jan Morks bespeelt het carillon van de
Lange Jan| Foto: Zeeuws Archief,
Verzameling Beeld en Geluid

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland had met Mieke over klepppers, de kleppersmars en Jan Morks, die de kleppermars 105 jaar geleden introduceerde.

Geen reacties

Geef een reactie