Koninginnedag op Walcheren

door Bert van Leerdam

45 jaar geleden, op 30 april 1979, half de middag, stroomde het speelveld in Grijpskerke vol met hon-der-den mensen. Koninginnedag op Walcheren was beter dan het carnaval in ‘De Zak’ en de aanwezigen verheugden zich op de fantastische, melige creativiteit van de lokale Oranjevereniging.

Op het veld was een parcours uitgezet met allerlei ingewikkelde hindernissen. In het hoekje stond een aantal groepjes bij elkaar: Schoolgasten, een afvaardiging van de ‘jongemannen’, een club meiden, voetballers, brandweermensen. Het publiek had er zin in en een buitenstaander die ook even kwam kijken snapte er ‘geen mieter’ van. Waarvoor was al dit volk hier naar toe gekomen?

Het geluid van een paar tractoren klonk op de achtergrond. Het publiek week uiteen en een paar ezels werden losgelaten op het veld. Het bleken de ‘hoofdrolspelers van hedenmiddag.

Eerlijk gezegd was het voor mij ook nieuw. Al gauw bleek dat het om de jaarlijkse ‘ezel-race’ ging. Er werd geloot en de eerste wedstrijd kon beginnen: De mannen van de brandweer tegen de meiden.

Misschien is het goed om nu eerst even de schijnwerper op het karakter van een ezel te richten. Ezels zijn redelijk intelligent en hebben ooit, nadat zij domme mensen tegen andere domme mensen hoorden zeggen dat het ‘ezels’ waren, onderling een heldere afspraak gemaakt: Dát zullen ze weten!

Terug naar de wei: Het startschot klonk. De ezels bovenop de ezels spoorden de dieren aan. Er lag een flink parcours in het verschiet. Maar de dieren verzetten geen voet (het is een edel dier) en ondanks alle aanmoedigingen gebeurde er niks. De dieren keken schaapachtig voor zich uit.

Totdat…  – en zonder dat ze elkaar aankeken – ze in een vlot tempo richting het stro draafden. Daar gekomen trapten ze vol op de rem, lieten hun berijders voorover kukelen en begonnen aan de ‘snack’.. Betere slapstick heb ik nooit meer gezien. Het massaal toegestroomde publiek huilde af en toe van het lachen!

Veel plezier binnenkort op Koningsdag!

foto boven: 30 april 1979 Grijpskerke. Ezelrace. | foto Bert van Leerdam

30 april 1984 Zoutelande. Jongens in klederdracht ‘playbacken’ koorliederen (van een dameskoor). | foto Bert van Leerdam

Geen reacties

Geef een reactie