Koninklijk op kamp

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)
door Jan Dirk van Scheyen

In de jaren zestig van de vorige eeuw verrees aan de oevers van het Veerse Meer een voor jongeren bestemd ontmoetingscentrum met een oranje randje. Het Zilveren Schor was een koninklijk cadeau aan de Nederlandse jeugd.

Toen koningin Juliana en prins Bernhard vijfentwintig jaar getrouwd waren, werd voor hen een landelijke inzameling op touw gezet. Het grootste deel van dit Nationale Geschenk bestemde het zilveren koningspaar voor de oprichting van twee jeugdcentra, in Apeldoorn en Arnemuiden.

Het Zilveren Schor in Arnemuiden met zijn opvallende piramidevormige daken werd gebouwd op de schorren van de Oranjepolder, een Kroondomein en dus eigendom van het Koninklijk Huis.

In april 1965 hielp prinses Beatrix met het leggen van de eerste steen en haar moeder stelde het centrum aan de Zilveren-schorweg 1 twee jaar later, in mei 1967, feestelijk in gebruik.

Welzijn van de jeugd

Veel activiteiten in Het Zilveren Schor stonden in het teken van bevordering van het welzijn van de jeugd. Het centrum was jarenlang eigendom van de Stichting Jantje Beton. In de loop der jaren werd die functie verbreed naar alle leeftijdsgroepen en bood het centrum naast jeugdkampen ook onderdak aan conferenties, congressen, reünies, vergaderingen en familiefeesten. Het gebouw was tevens een geliefde locatie voor schoolkampen.

Als HBS-leerling logeerde onze redacteur Ali Pankow twee maanden vóór de officiële opening in Het Zilveren Schor tijdens een congres voor redacteuren van schoolkranten. ,,Wat was het er vochtig en koud’’, herinnert Ali zich, ,,maar wat apart waren die slaapzolders met piramidedaken en die lange glazen gangen.’’

Oud en gedateerd

In de eenentwintigste eeuw fungeerde het complex nog een tijdje als toeristische groepsaccommodatie.In 2015 viel Het Zilveren Schor, inmiddels oud en gedateerd, ten prooi aan de slopershamer.Aan de Zilverenschorweg bevindt zich tegenwoordig Harbour Village Het Zilveren Schor, een poepsjiek vakantieresort waar je een exclusieve vakantievilla aan het water kunt kopen voor een bedrag dat een gemiddelde schoolkrantredacteur zou doen duizelen.

Foto boven: Een rijtje eerste stenen voor Het Zilveren Schor worden op 22 april 1965 onder toeziend oog van H.K.H. Prinses Beatrix en met assistentie van uitvoerder A. Leenhouts gelegd door vier Zeeuwse kinderen: Leuntje Schroevers (11 jaar) en Janna Schets (14 jaar) – leerlingen van de bijzondere en openbare lagere school in Arnemuiden, Dirk Albregtse (17 jaar, Breskens) en Wim Segeler (18 jaar, Vlissingen) – beiden van zeehospitium Zonneveld in Oostkapelle. | Beeldbank Zeeland, foto Jacqueline Midavaine, ZB| Beeldbank Zeeland, rec. nr. 101819

Foto onder: In september 1970 brachten koningin Juliana en prinses Beatrix een onofficieel bezoek aan Het Zilveren Schor. De pers was niet welkom. Maar de PZC had lucht gekregen van het geheime bezoek en stuurde er een fotograaf op af met de opdracht om het bliksembezoek van eerbiedige afstand vast te leggen. Het gezelschap werd opgeschrikt door het geluid van ratelende camera’s en kijkt in de richting van de fotograaf. Op de PZC-redactie werd gediscussieerd over de vraag of je foto’s mocht afdrukken die waren gemaakt terwijl de pers was verzocht buiten de grenzen van het centrum te blijven. De keurige en doorgaans volgzame courant was voor deze gelegenheid een keertje rebels. | Foto: PZC 19 september 1970

Geen reacties

Geef een reactie