Koud

THEMAKRANT SPELEN (editie 13, JUNI 2022)

 

Op één of andere manier kwamen de spelletjes die tijdens het buitenspelen populair waren vaak niet overeen met het weer.

Zo hebben we herinneringen aan warme zomerdagen met ‘blote benen’ in jurkjes en korte broeken waarbij de kinderen met het langste springtouw het populairst waren. Met een éxtra lang springtouw kon er een extra grote groep tegelijk inspringen, doorspringen of ‘krang’ inspringen. Soms zelfs met de hele klas van 30 kinderen tegelijk, maar dan had je wel de meester en de gymjuf nodig om dat hele lange, zware touw rond te draaien.

Aan de andere kant had je ook de vroege, koude voorjaarsdagen met een ‘netige’ wind uit het noordwesten. Met blauwe vingers van de kou zat je dan rillend te knikkeren in het potje. Dat potje was uitgegraven in de modder net naast het schoolplein want knikkertegels had je toen nog niet.

Sommige knikkers waren een stuk populairder dan andere. De halfjes van gebakken klei waren niet zo veel waard. De glazen knikkers ook niet zo, een kleine was een éénteller en een grote, een ‘bolleket’ of stuuter, een vijfteller. De grote knikkers van keramiek konden 10, 20 of 50 glazen ééntellers waard zijn en de grote metalen knikkers zelfs wel 100. Voor die laatste knikkers keken we vader lief aan. Als er een oud lager werd gesloopt konden we de kogels die daarin zaten goed gebruiken.

Alle knikkers bewaarde je in een knikkerzak. Wil je ook zo’n stoere knikkerzak van schortenbont naaien voor de klein- of buurtkinderen? Je naait hem eenvoudig met dit patroontje.

Werkwijze knikkerzak naaien:

  1. Neem een stuk schortenbont (of andere stevige stof) van 52 x 20 cm. Zigzag de 4 zijranden.
  2. Vouw de lap dubbel met de goede kant naar binnen (de vouwnaad is de onderzijde van de knikkerzak).
  3. Naai de zijkanten dicht: één zijkant helemaal tot bovenaan, de andere zijkant tot 10 cm vanaf de bovenkant. Zo ontstaat er aan één kant een openingetje (een split).
  4. Vouw de zijrandjes van het split naar binnen en naai ze vast.
  5. Vouw de bovenkant van de stof 2,5 cm om en daarna nog een keer 2,5 cm, zodat er een tunnel ontstaat, naai deze tunnel dicht.
  6. Keer de knikkerzak.
  7. Haal een koord of stoere veter door de tunnel. Je kunt eventueel nog een stopper door het koord rijgen, en.. de knikkerzak is klaar!


Schortenbont, capuchonkoord en stoppers zijn te koop bij Atelier Jaffari (Blij dat ik brei) in Arnemuiden.

Geen reacties

Geef een reactie