Kraaltjes breien

Mevrouw P. Jobse-Dingemans (94) uit Veere vertelde ons over haar hobby: kraaltjes breien.

Mevrouw Jobse bezig met een nieuw kralenwerkje.

Hoe ben ik daar aan begonnen? Een poosje geleden was ik aan het laatjes opruimen, dit kan weg en dat nog even bewaren. Toen kwam ik bij een laatje waar een stel dozen met kleine kraaltjes in stonden; allerlei kleuren, keurig in plastic potjes.

Het is zeker wel tussen de dertig of veertig jaar geleden dat ik daar wat mee deed. Zoveel jaar terug ben ik op cursus geweest met andere vrouwen. Een mevrouw van Kleverskerke gaf ons les. Het was een behoorlijk gepriegel voor je het zelfstandig kon. Maar toen heb toch wel veertig beursjes gebreid, want ik heb een grote familie en iedereen wilde wel een beursje.

Het breien gaat zo: eerst op ruitjes papier een tekening maken, dan steken opzetten met zeer dun garen! Vervolgens naald voor naald kraaltjes oprijgen, verdraaid de steek heen en averecht terug. Ik heb er een (leer) boekje bij gezocht en het lukte. Meestal brei ik iemands sterrenbeeld, de voorletters van de naam, de geboortedatum, tussen door bloemen-bladeren- of kleine figuurtjes en een beetje fantasie.

Ik heb er erg veel plezier in. Laatst heb ik ook een lapje gebreid van 16 x 12 cm. Een van mijn zoons heeft het ingelijst, met een passe-partout. Het heeft een houten lijst en er zit glas voor. Het is erg leuk geworden. Mijn sterrenbeeld is juni, dus een tweeling.

Het is moeilijk om voor beursjes een beugel te kopen. Je krijgt ze haast niet meer te pakken.

Geen reacties

Geef een reactie