Krekels houden mondorgel hoog in Zeeland

THEMAKRANT MUZIEK (editie 12, APRIL 2022)
door Willem Staat

Wie kent niet de herkenningsmelodie van de tv-serie Baantjer? Het zijn de meeslepende frisse klanken uit de mondharmonica van de Belgische jazzmusicus Toots Tielemans (1922-2016). Door zijn virtuositeit bleef het instrument bij onze zuiderburen altijd populair. Maar bij ons raakte het mondorgel wat uit zicht.

Zeeland telt nog slechts één harmonicaclub: de in 1948 in Westkapelle opgerichte De Krekels. De club trad talloze malen op in tehuizen en kerken. Vroeger oefenden de leden bij steenhouwerij Dominicus in Westkapelle. Daar tjirpten krekels, vandaar de naam. Omdat iedereen zijn ding doet om de club overeind te houden is een bestuur onnodig. Het blazen staat voorop. Dat laatste wordt lastig, want er zijn nog slechts dertien actieve leden.

Versterking

Tijdens de corona-pandemie traden De Krekels alleen een keer buiten op bij Hof Mondriaan in Middelburg. Oefenen deed men eveneens in de openlucht. Zodra de pandemie afloopt pakken de leden de draad weer op, maar versterking is nodig om te voorkomen dat De Krekels de laatste adem uitblazen.

Wie mee wil doen hoeft echt geen sterspeler te zijn, zegt woordvoerder Cor van Beusekom (81), wiens wieg in Lienden (Betuwe) stond. Hij leerde het zelf op de harmonica die zijn moeder hem gaf toen hij aanmonsterde bij de grote vaart. Zodat hij wat afleiding zou hebben aan boord.

Van Beusekom kwam in Zeeland terecht toen hij werk kreeg bij montagebedrijf Sicon in Vlissingen. Nadat hij een stukje in de krant las over De Krekels nam hij er een kijkje. Tot zijn verbazing mocht hij direct meedoen, terwijl zijn spel toen nog matig was.

Geen notenkennis

Men speelt op het gevoel en uit het hoofd. Notenkennis is niet vereist. Er bestaat trouwens maar weinig bladmuziek voor het mondorgel. Van Beusekom: ,,Je moet het leren door het te doen!” De club oefent eenmaal per 14 dagen bij Hof Mondriaan. Deelname is gratis. Nog een drempel minder om mee te doen.
Informatie: Cor van Beusekom, tel: 0118-615019.

Foto: Een buitenoptreden van de Krekels uit Westkapelle. | foto: archief De Krekels

Geen reacties

Geef een reactie