Lawaaierig, stoffig, maar o zo mooi

THEMAKRANT VERZAMELEN (editie 10, september 2021)

 

door Peter Verdurmen

Zijn verzameling past niet in een album. Adrie Buijze uit Groede heeft ruimte nodig voor zijn collectie oude tractoren en landbouwwerktuigen. ,,Dat is het voordeel als je op een boerderij woont, daar heb je alle ruimte voor zo’n hobby’’, zegt hij.

De pensioengerechtigde leeftijd is hij inmiddels ruimschoots gepasseerd (,,Ik ben 5 minuten voor de ondertekening van de capitulatie in Wageningen geboren en ben dus nog nét een oorlogskind’’) maar hij werkt nog steeds. Samen met twee van zijn zoons runt Adrie Buijze een flink loon- annex akkerbouwbedrijf.

Liefde voor oude techniek

Als peuter, eind jaren veertig, zag hij voor het eerst een dorsmachine in werking. Het maakte een verpletterende indruk op het ventje. Daar is de liefde voor oude techniek geboren. Hij doorliep de lagere en middelbare landbouwschool in Schoondijke en ging daarna werken.

Je hebt hobbyisten die retro tractoren en werktuigen tot in de puntjes restaureren, net of ze zo uit de fabriek komen. Daar ligt niet de interesse van Adrie Buijze, zijn collectie vertelt een ander verhaal. De machines hebben ontelbare draaiuren gemaakt, en dat zie je, maar ze doen het nog steeds. Adrie start ter demonstratie een zeventig (!) jaar oude Amerikaanse Cormick-Deering WD 9 tractor.

Twee startpogingen zijn genoeg. Uit de uitlaat komt een flinke wolk blauwe rook. De motor draait al snel stationair en Adrie is zichtbaar in zijn element.

Computerstoring

Van een motorstoring of ander technisch probleem schrikt de Groedenaar niet. Kwestie van ervaring, zegt Adrie.

In vergelijking met nu zijn de toegepaste technieken eenvoudig. ,,Voor een computerstoring hoef je niet bang te zijn’’, lacht hij.

Zijn dochter Ina en haar man Pieter hebben een paardenboerderij bij Oostburg. Op oogstdagen, in hartje zomer, verzorgde Adrie demonstraties met een oude dorsmachine. Lawaaierig, stoffig, maar o zo mooi die oude techniek, vond iedereen.

Foto: Adrie Buijze voor de zeventig jaar oude Amerikaanse Cormick-Deering WD 9 tractor. Foto Peter Verdurmen

Geen reacties

Geef een reactie