Londen en The Troubles

Ans van Nieuwenhuijze

Het veer Vlissingen-Sheerness van de Deense Olauline, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw in de vaart kwam, bracht Londen dichterbij.

Dat gold althans voor het gevoel van vriendin Janneke en mij, beiden toen wonend in Vlissingen. Op een winderige vrijdagavond scheepten wij in voor een weekendje Londen, voor ons allebei de eerste keer dat wij deze wereldstad gingen bezoeken.

Het was in de roerige tijd dat de IRA – het Ierse republikeinse leger – van zich deed spreken met bomaanslagen en andere gewelddadigheden. Niet alleen in de thuisbasis Noord-Ierland, maar ook in Engeland en dus ook in Londen. Aan die periode wordt gerefereerd onder de titel The Troubles.

Gebruik was in die jaren dat bij alle bezienswaardigheden bewakers bij de deur stonden die de handtassen en rugzakken van de bezoekers doorzochten op wapens en explosieven.

Zo ook bij Madame Tussauds.

Een in het pak van de Beefeaters verklede wacht stak vriendelijk zijn hand uit en vriendin Janneke nam die even gemoedelijk aan om te schudden. De man ging erin mee en na een opgewekt goedemorgen vroeg hij of hij haar tas mocht doorzoeken. Met het schaamrood op de kaken overhandigde zij haar tas. Later hebben we er hartelijk om gelachen.

De tweede confrontatie met eventueel naderend onheil werden we in de metro gewaar.

We waren onderweg terug naar ons hotel, toen ons op het perron enkele politieagenten tegemoet kwamen en riepen dat wij haast moesten maken om het station te verlaten. Er was een bommelding gedaan.

Wij versnelden onze pas, maar dat was niet genoeg. Eén van de bobby’s riep dwingend dat we moesten rennen.

En eigenlijk pas toen drong de ernst van de situatie tot ons door: dat de mogelijkheid bestond dat we daar ter plaatse opgeblazen zouden kunnen worden.

Gelukkig bleek het achteraf loos alarm en kijken wij tot op de dag van vandaag terug op een geslaagd maar toch ook wel merkwaardig weekendje Londen.

Foto boven: De Towerbridge in Londen bij avond.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Ans had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Geen reacties

Geef een reactie