Met Tiernertoer op avontuur in Amsterdam

THEMAKRANT VAKANTIE (editie 21, ZOMER 2024)

Lezeres Suus Mulder-Wisse uit Middelburg stuurde ons een mooie vakantieherinnering.

Het was in het jaar 1968 toen ik 21 jaar was. Als mijn zes vriendinnen waren getrouwd of hadden vaste verkering, zodat ik als vrijgezel op mezelf was aangewezen om een vakantieweek te organiseren.

De Nederlandse Spoorwegen had een aanbieding voor jonge mensen, de zogenoemde Tienertoer, waarmee je voor FL 60,- een héle week door Nederland kon reizen. Dat was een koopje, zeker voor jongeren die niet veel geld hadden!

Ik reisde eerst per trein naar Amsterdam, waar ik in de Marnixstraat een hotelkamer kon boeken  voor een paar dagen. Daarna ging ik op verkenning in het centrum van Amsterdam. Vanaf het Centraal Station ging ik met de tram naar het Leidse Plein. Ik moest de trambestuurder een straat noemen, waar ik naar toe wilde en daar betaalde ik voor.

Ik keek mijn ogen uit naar de hoge huizen, want zo hoog had ik ze in Zeeland nog niet gezien!

Op het Leidse Plein bestelde ik een lunch in een restaurant. Groot was mijn verbazing toen ik de obers met elkaar hoorde praten over mij: ze noemden mij een provinciale schoonheid! Dat vond ik toch wel een compliment.

Dit meisje van 21 jaar heeft nog véél genoten in Amsterdam. Ik kwam er leuke jonge mensen tegen, met wie ik ging bowlen!

foto boven: Een extra trein rijdt langs Europoort Rotterdam. | foto NS/Wikimedia/Utrechts Archief

Een diesel-elektrisch treinstel van NS rijdt door de dijkcoupure bij het N.S.-station Kruiningen-Yerseke. | foto NS/Utrechts Archief

Geen reacties

Geef een reactie