Mijn eerste treinreizen

door Ans van Nieuwenhuijze

Mijn eerste treinreis was van Goes naar Limburg.

Mijn medereizigers waren mijn klasgenoten van de laatste klas van de openbare lagere school in Brouwershaven.

Mijn vader had een auto van de zaak en die mochten we ook voor privéritjes gebruiken. Als we vroeger dagjes uit gingen in de vakantie was dat altijd met de auto. En nu op mijn twaalfde ging ik voor het eerst met de trein. Voor die treinreis begon, waren we van Brouwershaven naar Zierikzee naar de boot gebracht en later van Kats of Katseveer naar Goes.

Wat ik me vooral van trein herinner, is dat we op houten bankjes zaten, limonade kregen onderweg en dat het ver was.

Of we iets cultureels gedaan hebben – ik weet het niet. Ook heb ik geen flauw idee in welke plaats of plaatsen we geweest zijn. Ik liet me blijkbaar gewillig meevoeren. We brachten vooral veel tijd door in een groot speelpark.

Op de foto zitten we met alle meisjes uit de zesde klas op een schommel. Ikzelf zit achterop en verder van links naar rechts zitten Corrie, Ina, Tannie, Tinie en Beppie.

Mijn tweede reis per trein, vier jaar later, was van Goes naar Bergen op Zoom. Het doel was het afleggen van het type-examen. Ik was veel zenuwachtiger van het alleen met de trein reizen dan voor het examen. Nu ging het eerst over de Zeelandbrug, die toen nog Oosterscheldebrug heette, naar Goes.

Van de typelessen, die in Zierikzee werden gegeven, zijn me altijd de ezelsbruggetjes bijgebleven voor de plaats van de letters op het toetsenbord:

Quist wordt een reuze typist / yvert u in onze partij
Als Sien die fijne gulden haar jongen kan lenen
Zoek x cent vooral bij nieuwe maan.

Ik kwam goed en op tijd in Bergen op Zoom aan, slaagde voor mijn examen, inclusief een snelheidsproef, en kwam ook weer heelhuids thuis.

Sindsdien heb ik vele malen in treinen gezeten. Mijn langste rit was die van Boedapest naar Middelburg.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Ans had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Foto boven: Op de schommel: Ikzelf achterop en verder van links naar rechts Corrie, Ina, Tannie, Tinie en Beppie.

Geen reacties

Geef een reactie