Om door een ringetje te halen

THEMAKRANT FOTOGRAFIE (editie 15, DECEMBER 2022)

 

door Ans van Nieuwenhuijze

Tegen dat de schoolfotograaf kwam, was er onder de meisjes in de klas altijd discussie gaande over wat je zou aantrekken op die speciale dag.

Niet dat we veel keus hadden, want zo groot was onze garderobe in de jaren vijftig niet. Eigenlijk ging de keuze bij de meesten over of het de daagse of de zondagse kledij zou worden.

Ik wist eigenlijk meteen hoe dat bij mij zou uitpakken. Mijn moeder vond dat zo’n schoolfoto de werkelijkheid moest weergeven, dus werd het altijd de daagse jurk. Alleen was het dit keer toch iets anders, want de jurk die ik op deze foto draag stond op de nominatie om van zondagse status naar daagse over te gaan.

Mijn broer Adri, die drie jaar ouder was dan ik en in de zesde klas zat, eiste dat hij met zijn zegelring op de foto zou gaan.

Die ring had hij op de kermis in Brouwershaven gewonnen en daar was hij zeer trots op. Ik denk vooral omdat mijn vader en diens twee broers een zegelring met hun initialen droegen, maar dan niet van de kermis. Mijn moeder ontraadde hem de ring te dragen. Zij vreesde dat hij in later jaren het sieraad niet meer zo mooi zou vinden. Adri was niet op andere gedachten te brengen en zit daarom met zijn zegelring (zonder initialen) prominent in beeld.

Foto: Schoolfoto van Ans van Nieuwenhuijze met haar broer. | Maker onbekend

Geen reacties

Geef een reactie