Ongelijke strijd

door Ans van Nieuwenhuijze

De Algemene Sport Vereniging (ASV) in Brouwershaven vierde haar veertigjarig jubileum in 1968 onder meer met een voetbalwedstrijd van ongelijkwaardige teams: een elftal van jongens en mannen en een dubbel elftal van 22 meisjes en vrouwen.

De strijders waren samengesteld uit de leden van de twee teamsporten die onder ASV uit te oefenen waren: voetbal en korfbal.

Ik was één van de 22 meisjes. We hadden een paar keer getraind om toch enigszins wat van de spelregels van het voetbal letterlijk onder de knie te krijgen. In die tijd was voetbal toch vooral aan de mannelijke helft van de wereldbevolking voorbehouden, zelfs bij het straatvoetbal.

Op een zonnige zaterdagmiddag werd de jubileumwedstrijd gespeeld. Met 33 spelers waren er aardig wat supporters/familieleden naar het sportveld gekomen om het spel te aanschouwen.

Zij moeten vooral een sportief, maar ook redelijk chaotisch voetbalspel hebben gezien. Met ook wel een aparte regel voor de oplossing van blessures. Bier en frisdrank kwamen eraan te pas als iemand maar een vermoeden van een mankement opliep. Het verhoogde de spelvreugde aanzienlijk. Vooral bij de bierdrinkers.
Ondanks de grote overmacht van vrouwelijke spelers hadden wij geen schijn van kans. Hoe de eindstand precies was weet ik niet meer, wel dat we ruim twintig tegendoelpunten kregen.

Foto: Het damesteam: ik ben de vierde van rechts op de achterste rij.
Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Ans had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Geen reacties

Geef een reactie