Ons Boeregoed heeft passie voor klederdracht

THEMAKRANT KLEDERDRACHT (editie 19, DECEMBER 2023)

 

door Albert Kort

Het overkomt me zowat iedere keer als ik eropuit trek om mensen te interviewen. Hoe die met aanstekelijk enthousiasme weten te praten over hun hobby, én hoe weinig ik daar eigenlijk van afweet.

Anneke en Gerard Bal in Axelse dracht. | Foto Collectie familie Bal

Neem Annneke en Gerard Bal, beiden actief in Ons Boeregoed, een vereniging die ruim dertig jaar geleden werd opgericht om het Zeeuws cultureel erfgoed in stand te houden en dat probeert te bereiken door de verschillende Zeeuwse klederdrachten in stand te houden. Toen ik hun handwerkwinkel in Souburg bezocht en ik langs de vele in klederdracht getooide poppen liep, kreeg ik tekst en uitleg over de kleding en de sieraden die ze droegen.

Nu wist ik dat er de nodige verschillen waren tussen de diverse regio’s in de provincie, maar als je mij zou vragen welke pop uit bijvoorbeeld Cadzand of Axel kwam, zou ik met mijn mond vol tanden staan.

Psalmen en liedjes

Hun passie voor Zeeuwse klederdrachten is niet bij toeval ontstaan. Gerard was als jongetje altijd onder de indruk van de Zuid-Bevelandse dracht waarin zijn opoe rondliep. Annekes interesse ontstond op latere leeftijd, lang nadat ze haar man had leren kennen. Zo rond 2000 sloten ze zich aan bij Ons Boeregoed en werden ze lid van het koor, dat tot op de dag van vandaag optredens verzorgt. In kerken brengen ze psalmen ten gehore, bij feestjes in verzorgingstehuizen folkloristische liedjes. Alles uiteraard in gepaste klederdracht.

Inmiddels zijn Anneke en Gerard uitgegroeid tot de drijvende krachten van de vereniging. Hij als voorzitter, zij als secretaris. Een uitermate tijdrovende hobby, want naast de kooroptredens worden geregeld toneelstukken opgevoerd. Niet alleen in de provincie, maar soms ook ver daarbuiten, zoals in Urk en Spakenburg. Ze zijn zelfs een keer uitgenodigd om in Overijssel een ‘Zeeuwse dag’ te organiseren, waar ze op een Zeeuwse mosselmaaltijd werden getrakteerd. De voorstellingen zijn een succes, soms komen er wel  meer dan honderd mensen op af!

Trots

Op mijn vraag waarom ze klederdracht zo belangrijk vinden, zijn Gerard en Anneke stellig. Beiden zijn trots op hun identiteit. En wat is er nu beter om die met klederdracht te laten zien? Bovendien, vertelt Gerard, als mensen zien dat er vroeger ook veel vrouwen waren die hun hoofd bedekten, draagt dat misschien bij tot wat meer begrip voor al die vrouwen die vandaag de dag met een hoofddoekje lopen.

Tja, als dat mogelijk is, hoop ik dat de klederdrachten nog lang mogen blijven bestaan.

foto boven: Een groepsfoto van Ons Boeregoed met (vlnr).: Cees van Belzen, Arnemuiden, vissersdracht; Suzan Dekker, Zuid-Beveland, oude dracht (rood! toen er nog met meekrap werd gekleurd); Kees Riemens, Walcheren, zondagse dracht; Anja den Ouden, Cadzand; Gerard Bal, Zuid-Beveland, zondags; Anneke Bal, Walcheren, zondags; Elisabeth van Putten, Zuid-Bevelands, doordeweeks; Cobie Otte, Tholen, zondags. | Foto Collectie familie Bal

Geen reacties

Geef een reactie