Ontspannen dagje Zeeuws-Vlaanderen

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)

 

door Peter Verdurmen

Een week voor het bezoek aan Axel door Hare Majesteit Koningin Beatrix op 2 juli 1985 plaatste de gemeente in de PZC een officiële annonce met een oproep aan de burgers: ‘Wij verzoeken u vriendelijk ter gelegenheid van dit bezoek de nationale vlag uit te steken’. Vervolgens werd de route vermeld die het koninklijk gezelschap per auto zou afleggen.

Koningin Beatrix stapte niet uit in IJzendijke maar nam wel even de tijd om te zwaaien naar de mensen. | Foto: Peter Verdurmen

Burgemeester A. Hack van Axel was wel wat gewend als het om koninklijke bezoeken ging. Als voormalig burgervader van Veere en Arnemuiden was hij al vaker gastheer geweest van koninklijke hoogheden.

Streekbezoek

Niet alleen in Axel stond het college op scherp voor het koninklijk bezoek, ook in de gemeentehuizen in Hontenisse, Terneuzen, Sas van Gent, Oostburg, Aardenburg en Sluis werd menig uurtje vergaderd om alles tot in de puntjes te regelen voor het streekbezoek van Beatrix, het eerste én laatste in haar 33-jarige regeerperiode.

De koningin kwam wel vaker in het Land van d’Ee tot Hontenisse, maar dat ging om speciale gelegenheden, zoals de officiële opening van de Westerscheldetunnel. Het bezoek op die zonovergoten julidag in ’85 overtrof dat soort plechtigheden.

Pittig

Het programma was pittig, pauzes waren er nauwelijks in het koninklijk bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen. Beatrix arriveerde per helikopter in Kloosterzande, opgewacht door commissaris van de koningin Boertien, burgemeester Somers en een enthousiaste menigte. Na een demonstratie boogschieten, nog altijd een populaire volkssport in Zeeuws-Vlaanderen, en een muzikaal saluut van showband Kloortje was het tijd om te vertrekken naar de volgende stops. Axel, Terneuzen, Sluiskil,

Sas van Gent, Schoondijke, Oostburg, Eede en Aardenburg, overal liep de bevolking uit om Beatrix te begroeten.

Laatste halte

Koningin Beatrix wordt enthousiast verwelkomd in Kloosterzande. | Foto: Peter Verdurmen

De laatste halte was Sluis. De Vlaamse kooptoeristen konden hun ogen niet geloven toen ze aan het eind van de middag de koningin met haar gevolg voorbij zagen wandelen. Hoe zou Beatrix terugkijken op dat dagje Zeeuws-Vlaanderen zonder dranghekken en stringente veiligheidsmaatregelen? Haar ontspannen lach zegt genoeg. Zij genoot, zo ook haar onderdanen.

Foto boven: De Sluise schooljeugd maakte spandoeken voor koningin Beatrix. | Foto Peter Verdurmen

Geen reacties

Geef een reactie