Onze vrijwilliger: maak eens een krant over eten en drinken

THEMAKRANT KLEDERDRACHT (editie 19, DECEMBER 2023)

 Onze vrijwilliger: Ger van Waegeningh

Eind oktober stond Ger van Waegeningh (90) vlak achter de toegangsdeur van de ZB| Bibliotheek van Zeeland in Middelburg om gasten op te wachten voor een leesbijeenkomst. Om daar vervolgens zelf ook enthousiast aan deel te nemen.

Sinds wanneer bent u betrokken bij Zeeuws Weerzien?

Vanaf het allereerste begin, vijf jaar geleden, toen Hanneke de Vroe wapperend met het krantje De Oud-Hagenaar op een bijeenkomst stond en zei: ‘Dat moeten we in Zeeland ook hebben’. Ze was zó enthousiast dat ik er meteen in geloofde.

Maar een krant uitbrengen is geen kleinigheid.

Het zit in mijn karakter om iemand die initiatief neemt ook de kans te geven. Als het mislukt, zie je dat later wel weer. Maar zij had het dankzij haar netwerk zo voor elkaar.

Wat doet u met de krant?

Ik ben gastvrouw bij het Hofje Onder den Toren, een maatschappelijk-diaconaal centrum in Middelburg. Daar leg ik de kranten neer en de mensen die komen inlopen, pakken er eentje mee en praten er met elkaar over. Dat is het mooie van Zeeuws Weerzien: het zijn allemaal onderwerpen waar we herinneringen aan hebben. En ze komen ook zelf met ideeën. Iemand zei: ‘Je moet eens een krant maken over eten en drinken van vroeger’.

U bent daarnaast ook betrokken bij de leesbijeenkomsten. Waarom?

Als je 90 bent heb je niet meer zoveel om handen. Ook als je niet echt eenzaam bent is zo’n leesbijeenkomst een goede reden om er op uit te gaan. Je moet onder de mensen blijven, zelfs als je denkt: Ik blijf liever binnen vandaag. Je ontmoet mensen van andere leeftijden en moet niet blijven hangen tussen alleen maar 90-jarigen. Vorig jaar ben ik nog mee geweest met een reis voor singles naar Italië. Ze keken wel een beetje vreemd op want de oudste na mij was nog geen 70.

* Ger van Waegeningh is geboren in Middelburg, werkte in het onderwijs en nam in 1960 hotel Du Commerce over van haar ouders. Dat runde ze tot de verkoop in 1980. In 1983 hielp ze bij de start van een project van SOS-Kinderdorpen in de Hondurese plaats Comoyagua.

Geen reacties

Geef een reactie