Ooit had Zeeland de langste trein

Remco van Schellen van Omroep Zeeland kreeg naar aanleiding van een recordpoging in Zwitserland een herinnering te horen van Hans Blommaart uit Goes: ooit had Zeeland het record in handen om de langste trein te laten rijden. Remco maakte met Hans een mooie podcast, want zeg nu zelf: zo’n trein was toch heel bijzonder.

door Remco van Schellen

Noem het creatief met treinen. In de jaren tachtig reed eens een heel lange goederentrein door Zeeland, van meer dan anderhalve kilometer lengte. Die herinnering komt boven bij Hans Blommaart uit Goes, nadat in Zwitserland een recordpoging is gelukt door een trein van 1,9 kilometer lengte te laten rijden. Die van Hans was 1,7 kilometer.

Eerst de werkplek van Hans. ,,Op 1 januari 1980 ben ik begonnen als stationsassistent, bij de Nederlandsche Spoorwegen. Dat schreef je toen nog met sch. Eerst moest ik wc’s schoonmaken en perrons vegen. Daarna ben ik opgeklommen en heb het afgesloten als ploegleider en rangeerder. Alles wat er te halen was heb ik gehaald.”

Bij het station in Goes liggen nu nog drie sporen. In Hans’ tijd waren dat er 27. Op dat rangeerterrein werden treinen samengesteld, door wagons heen en weer te rijden van het ene spoor naar het andere. ,,We hadden treinen voor Hoechst, Eurogas en de haven. En Van Gent en Loos was er nog, waarvoor we ook wagons richting de verschillende Zeeuwse plaatsen klaarzetten.”

Dat rangeerterrein sneed Goes dwars doormidden. ,,Soms ging om kwart voor acht de overweg aan de Van Hertumweg dicht, en pas een halfuur later weer open. Daar maak je geen vrienden mee”, lacht Hans.

En dan die ene dag ergens begin jaren ’80. ,,We hadden twee autotreinen staan en een gastrein. Van de drie locomotieven was er één kapot, de ander had te weinig brandstof en de derde deed het wel. Toen bedachten we om alles achter elkaar te hangen. Eén trein duwden we richting Roosendaal, net zover tot de overweg Oostmolenweg dicht ging. Daarna hebben we de andere er tegenaan geduwd, en daarna de derde trein er aan gekoppeld. Daarmee werd het een trein van 1.700 meter. Dat zijn toch van die leuke dingen!”

Foto’s: Hans Blommaart aan het werk op het rangeerterrein in Goes. | foto’s Hans Blommaart

Beluister de podcast die Remco met Hans maakte:

Hans Blommaart koppelt een treinwagon vast.

Geen reacties

Geef een reactie