Ook Biggles-boekjes verslonden?

door Peter Verdurmen

Ik verslond ze, de pocketboekjes van Biggles. De hoofdpersoon: een Engelse piloot uit de Eerste Wereldoorlog die geen angst kende in zijn ‘houtje touwtje’ vliegtuig.

De kogelregen van de vijand doorboorde het linnen, maar de onverschrokken Brit overleefde elk luchtgevecht. Knap hoor.

De schrijver van de serie jongensboeken, captain W.E. Johns, had trouwens weinig keus. Stortte zijn held als een moderne Icarus ter aarde, dan was het letterlijk einde verhaal.

Nostalgie voor babyboomers.

Jongens van nu hebben andere helden. Of er ook meisjes waren die Biggles lazen, vast wel. Het zullen er, denk ik, niet veel zijn geweest.
Tarzan, Batman, Captain Marvel, Flash Gordon, Spider-Man en Zorro. Biggles past in dit rijtje van superhelden met een teflonlaag: de vijand krijgt hen nooit te pakken wat voor snode plannen ze ook bedenken.

Of er ook nog wat te lachen viel in die pockets? De gevechtspiloot was geen lachebekje. Grappen maak je maar in je eigen tijd moet hij gedacht hebben. Het gevaar loerde overal.

Voor vrouwen had onze held geen tijd en naar drank taalde hij niet.

Zou je ergens nog een exemplaar kunnen scoren uit de oude serie? Op Marktplaats vind je er zat. De prijzen verschillen nogal. Voor Biggles & Co vraagt een aanbieder 25 euro. In de jaren vijftig moest je voor een deeltje uit de Prisma-reeks zegge en schrijve 1,25 gulden neertellen. Een ander doet 44 Biggles-boekjes weg voor 115 euro.
In Nederland gingen er naar schatting zo’n zeven miljoen exemplaren over de toonbank.

Biggles heeft trouwe fans. Er is zelf een heuse International Biggles Association actief, gevestigd in Nederland. En dan zijn er ook nog de stripboeken en de film. De jongensheld van toen lééft! (Bron: Trouw)

Omdat Peters passie muziek is en deze week Charlie Watts is overleden sprak Remco van Schellen in Zeeland Wordt Wakker niet over Biggles, maar over The Rolling Stones met hem.

1 Reactie
  • Mariette Bouman
    Geplaatst op 13:05h, 28 augustus Beantwoorden

    Heel wat gelezen, voornamelijk uit de bieb. Later verzameld …
    meisjes lazen ze ook hoor!

Geef een reactie