Op de step

THEMAKRANT SPELEN (editie 12, JUNI 2022)

 

Lezer Henk Blom uit Renesse stuurde ons zijn jeugdherinneringen over spelen naar aanleiding van het thema van de papieren editie van Zeeuws Weerzien die binnenkort verschijnt.

door Henk Blom

Wij woonden in de stad en dan heb je misschien minder mogelijkheden om allerlei spelletjes buiten te doen. Maar dat hield ons toch niet tegen om heel veel buiten te spelen.

Er stonden in onze straat bomen en daardoor was naast het voetpad een hele strook zand. Daar konden we mooi met een vijl landverovertje spelen. En natuurlijk op bepaalde tijden knikkeren. Het was bijzonder: hele tijden knikkerde je niet en dan, opeens, waren we weer allemaal fanatiek bezig om zoveel mogelijk van die glazen juweeltjes binnen te halen. En de groepjes knikkeraars deden het niet allemaal op dezelfde manier.

Voetballen op straat was te gevaarlijk en zelfs bij boompjeverwisselen moesten we goed uitkijken. Maar hoepelen op de stoep ging prima. Ja, en wij als jongens deden heel soms ook mee met touwtjespringen. Dat is nu voor mannen in de sportschool heel gewoon, maar jongens deden dat toch weinig.

Op het schoolplein werd vaak aan bokspringen gedaan met meerdere kinderen tegelijk. Iemand moest de bok zijn en werd daarvan pas verlost als bij “bokbok hoeveel horens?” het juiste aantal vingers wat werd opgestoken werd geraden. Op stelten lopen was voor mij te moeilijk, maar met buslopen heb ik op Koninginnedag een keer gewonnen. Ik weet niet meer wat de prijs was, maar misschien was de verraste blik van mijn verbaasde moeder nog mooier.

Een gedeelde step

Ik had een step met massieve banden, die ik met mijn broer moest delen. Nooit ruzie er om gehad. We lieten hem wel eens bij een winkel in een andere straat staan, maar na een dag of vier stond de step er nog steeds. Dat kon toen nog!

Als kind heb ik me nooit hoeven vervelen en ongemerkt kregen we met al die spelletjes buiten veel lichaamsbeweging. Dat mist een groot deel van de jeugd nu door alleen bezig te zijn met I-Phones e.d. De doktoren waarschuwen geregeld: onze jeugd wordt te dik!!

Foto boven: Henk Blom op zijn step met massieve banden. foto privéarchief Henk Blom

Geen reacties

Geef een reactie