Op je paasbest op de foto

THEMAKRANT FOTOGRAFIE (editie 15, DECEMBER 2022)

 

In onze tijd fotograferen we ongeveer alles wat los en vast zit maar vroeger was op de foto gaan een hele gebeurtenis. Op je paasbest ging je naar een fotograaf in de stad, die een Carte de Visite maakte in zijn studio.

Zo rond 1850 kwam er een nieuw soort afdruktechniek voor foto’s op de markt, die het mogelijk maakte om makkelijker en goedkoper meerdere afdrukken van een negatief te maken: de albuminedruk. Omdat albuminefoto’s makkelijk krullen, werden deze portretfoto’s op een stukje karton geplakt van ongeveer 6,5 x 8,5 centimeter. Zo ontstond de carte de visite, zoals dit type foto genoemd werd. Doordat men meerdere exemplaren kocht, konden deze foto’s uitgedeeld worden aan bijvoorbeeld familie of vrienden als ware het een visitekaartje.

Aankleden

De fotograaf had in zijn studio een aantal attributen om de foto wat aan te kleden. Of je daarin nog kon kiezen of overgeleverd was aan de grillen van de fotograaf is niet bekend. Deze verlegen Arnemuidse jongeman staat wat onwennig te poseren met een iets te grote fiets en zijn prachtig gebreide visserstrui. De kwaliteit van deze foto’s was meestal heel goed en zo kunnen we bijna de steken tellen van zijn trui met drie verschillende motieven.

Wil je deze fiets-trui ook breien? Pakketten voor deze prachtige visserstrui zijn verkrijgbaar bij Atelier Jaffari – Markt 1 in Arnemuiden.

Foto’s Jeanet Jaffari

Geen reacties

Geef een reactie