opa kip

Opa Kip genoot tot zijn laatste snik

THEMAKRANT GROOT-OUDERS EN KLEINKINDEREN (EDITIE 9, JUNI 2021)

 

door Peter de Jonge

Zijn 107e verjaardag vierde hij in 1958 omringd door Schouwse schonen. Goedlachs en onder het genot van een ‘sigaar met een gulden bandje’ nam hij geschenken als een elektrische stoof en een wollen vest in ontvangst.

Opa Kip, de naam waaronder Jan Kip uit Dreischor in het hele land bekend was, genoot – ondanks verminderd gehoor en zicht – tot de laatste maanden van zijn leven een goede gezondheid. Net zoals hij genoot van de aandacht die er voor zijn persoon was.

Jan Kip werd op 18 maart 1851 geboren in Dreischor waar hij zijn hele leven zou blijven. Toen hij op 21 november 1958 overleed, was hij 107 jaar en 248 dagen en al vierenhalf jaar de oudste man van Nederland. Een eretitel die hij droeg vanaf 15 mei 1954.

Moderne wereld

Sinds zijn trouwen woonde hij aan de Stoofweg: een landarbeider, die in de zomer van Dreischor naar Zuid-Beveland reisde om er te helpen met de vlasoogst. Op dat eiland maakte hij kennis met de moderne wereld: hij zag er de trein en de zaaimachine.

Zijn 100ste jaardag werd gevierd in café De Drie Schapen. De schooljeugd bracht hem een zanghulde. Het journaal van de Nederlandse Televisie Stichting rukte uit om verslag te doen van de viering van de geboortedag. Opa Kip, die de laatste jaren van zijn leven inwoonde bij zijn dochter, was een nationale bekendheid.

Aardig wuuf

Na de Watersnoodramp in 1953 verbleef hij enige tijd als evacué in het Diaconessenhuis in Dordrecht. Daar verscheen koningin Juliana aan zijn bed. Een jaar later nam hij met dorpsgenoten deel aan de aubade, de traditionele zanghulde, op Paleis Soestdijk, waar de koningin vertelde dat ze hem nog herkende. ,,Een aardig wuuf’’, noemde hij de vorstin na die ontmoeting.

Als 106-jarige maakte hij samen met burgemeester H.A. Vermeulen een tweedaagse reis naar Amsterdam, de eerste keer dat hij de hoofdstad bezocht. Het gezelschap werd op het stadhuis ontvangen en het gemeentebestuur werd bedankt voor de hulp na de Ramp.

Grafmonumentje

Na zijn overlijden op 21 november 1958 bleven toeristen op het dorp naar hem informeren. Op het kerkhof was zijn graf niet te vinden. De dorpsraad nam het initiatief om een grafmonumentje op te richten dat in 2019 op zijn sterfdag werd onthuld. Daarop staat dat hij 107 jaar en 241 dagen is geworden. ,,Klakkeloos overgenomen uit een publicatie’’, zegt secretaris van de dorpsraad Kor van der Werve.

Aanpassing van de steen wordt niet overwogen. Want zeg nou zelf, wat maken die paar dagen nou uit op zo’n lang mensenleven.

Foto boven: Opa Kip viert, omringd door Schouwse schonen, zijn 107e verjaardag. Foto Nationaal Archief/Anefo

Geen reacties

Geef een reactie