Opa’s luie stoel

THEMAKRANT GROOT-OUDERS EN KLEINKINDEREN (EDITIE 9, JUNI 2021)

 

door Ans van Nieuwenhuijze

Mijn opa Wagemaker overleed in 1970, maar niettemin is de herinnering aan hem nog tastbaar aanwezig in mijn Middelburgse appartement.

Dat komt doordat ik in 1971 vrijwel de halve inventaris uit zijn huis kon meenemen van Brouwershaven naar Vlissingen. Ik verliet het ouderlijk huis, nadat ik was aangenomen voor een baan op het stadhuis daar.

Mijn oma was al eerder overleden en hun huis moest worden verkocht. Zodoende verhuisde een deel van de boedel naar mijn eerste zelfstandige huisvesting: een duplexwoning in de Jozef Israëlslaan.

Opa’s stoeltjes

Een aantal verhuizingen later zit ik tijdens de maaltijden op één van de drie stoeltjes, waarop mijn opa op zijn stoep voor zijn huis zat (zie foto). Inmiddels zijn ze wel een keer opnieuw gemat. Mijn eetkamertafel kreeg ik van mijn moeder mee. Opa, die timmerman was, maakte hem voor mijn ouders toen zij in 1943 trouwden.

In 1946 timmerde hij een commode toen mijn moeder in verwachting was van mijn broer. Alle drie de kinderen, van wie ik de middelste ben, werden erop verluierd. Nu is de latafel de bergplaats voor diverse kledingstukken.

’s Avonds kijk ik televisie vanuit opa’s luie stoel: ik liet hem in Vlissingen opnieuw bekleden en eerdaags is hij daar weer aan toe. In de mahoniehouten linnenkast berg ik onder meer mijn glasservies en mijn cd’s. In mijn boekenkast dienen twee handschaafjes als boekensteunen. Bij het verschuiven ervan moet ik opletten geen stukjes van de planken te schaven.

Bestek

In de keuken gebruik ik zijn bestek als werkbestek, al worden de messen nu wel wat bot. Het heeft ook een tijd dienst gedaan als campingbestek. Lang heb ik ook zijn vergiet – groen email met een gouden randje – gebruikt, maar dat is aan roest bezweken. Als ik een kabeljauwschoteltje maak, waarbij ik verschillende groenten en kruiden door elkaar moet mengen, pak ik één van zijn dekschalen.

Overigens heb ik ook nog meubilair van mijn grootouders Van Nieuwenhuijze, zij het in veel mindere mate. In mijn slaapkamer staat een Thonetstoel en in de kamer een speeltafeltje van mahonie met een groen vilten speelveld. Mijn laptop staat erop en ervoor dus zo’n stoeltje van mijn andere opa.

Foto: Mijn opa Wagemaker.

Geen reacties

Geef een reactie