Oranje boven!

door Margreeth Ernens-Abrahamse

Koninginnedag werd altijd uitbundig gevierd in Terneuzen. Iedereen was vrij en dat was te merken.

’s Morgens vroeg ging bij ons de vlag uit, mét wimpel natuurlijk. We kregen een oranje sjerp om en gewapend met een vlaggetje en toeter gingen we met het hele gezin naar de optocht van versierde kinderfietsen kijken. Voor die lange stoet liep de hele stad uit.

Toen ik oud genoeg was, en sinds mijn zevende verjaardag in het bezit van een fietsje, mocht ik daar ook aan meedoen. Mijn moeder had mijn fiets versierd met bloemen en ik won er zowaar een derde prijs mee. De prijsuitreiking vond ik doodeng: boven op het podium in de muziektent bij de burgemeester komen en dat helemaal in mijn eentje.

Een paar jaar later bouwden mijn oudste en mijn jongste broer op dat fietsje (inmiddels bezit van mijn jongste broertje) een raket voor de optocht. Iedereen was immers vol van de maanlanding en de jongens zagen daarin een mooi project. Afgewerkt met geel crêpepapier zag het geheel er indrukwekkend uit. Een ‘raampje’ aan de voorkant bood de bestuurder enig zicht op de omgeving. Mijn broertje Rienk en ik fungeerden als astronauten.

Rienk wurmde zich naar binnen door het smalle gaatje aan de onderkant van de raket om te fietsen, ik liep ernaast. We droegen allebei een kakioverall en hadden een witte helm met blauw vizier op. Door middel van een dik touw was ik verbonden met de raket, zo zou ik niet in de ruimte verloren raken. Een doos op mijn rug zorgde voor de ‘zuurstofvoorziening’.

Op de Markt werden we bij de muziektent opgesteld in afwachting van de prijsuitreiking. Onze raket bleek goed voor de tweede prijs. Hoe leuk dat ook was, de schrik sloeg me om het hart: moest ik weer dat podium op en bij de burgemeester komen… Het lot hielp me een handje: Ik kreeg mezelf niet los van de raket, want het touw zat degelijk vastgeknoopt.

Rienk wrong zich dus met moeite uit de raket en nam de prijs in ontvangst

Na de versierde fietsen-optocht waren er shows en muziekoptredens op de Markt en sportwedstrijden voor de schooljeugd. Traditiegetrouw werd Koninginnedag besloten met een lampionnenoptocht met als klap op de vuurpijl een groots vuurwerk. Ook daar liep de hele stad voor uit, naar de dijk, waar je er het mooiste zicht op had.

Foto: Onze prachtige raket tijdens de optocht, met broertje Rienk achter het stuur. Achter de twee meisjes die voor de raket lopen, zijn nog net een stukje helm, een arm en een been van mij te zien.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Margreeth had in Zeeland Wordt Wakker:

1 Reactie
  • Jan Roose
    Geplaatst op 14:16h, 30 april Beantwoorden

    Mooi verhaal weer!

Geef een reactie