Oude ‘helden’

door Albert Kort

Ik zie hem nog voor me staan. Een grote man, zelfbewust en overtuigd van het eigen gelijk. Een man tegen wie je als scholier letterlijk en figuurlijk opzag. Wat kon hij mooi vertellen, mijn vroegere schoolmeester van de katholieke Mariusschool in Goes.

Of het nu verhalen waren over dappere kruisridders die gehakt maakten van hun tegenstanders of over de martelaren van Gorcum, altijd wist hij mij te boeien. Ook over de vele roemruchte figuren uit de vaderlandse geschiedenis raakte hij niet uitgepraat. Bonifatius, Floris V, Johan de Witt, Michiel de Ruyter: al deze personen kwamen in zijn lessen tot leven. Omdat de school in de J.P. Coenstraat stond, was het geen wonder dat de meester uitgebreid inging op het leven van de voormalige VOC-gouverneur. Uiteraard maakte hij Coen tot een held. Coen had immers gevochten voor God en vaderland en had de basis gelegd voor de macht en welvaart van ons land. Zijn meeslepende verhalen over Coen leken op de indianenboeken die ik in dezelfde tijd verslond: spannend, eenvoudig en ze liepen altijd goed af.

In onze tijd gelden deze verhalen als ‘politiek incorrect’. Ik moest er aan denken toen we eerder dit jaar getuige waren van een ware beeldenstorm die door Europa en Amerika raasde en waarbij vele standbeelden van ‘foute helden’ van hun sokkel werden getrokken of aan diggelen werden geslagen. Zo ver is het met het beeld van Coen in zijn geboorteplaats Hoorn nooit gekomen. Daar was reeds in 2012 tot een compromis besloten: het beeld mocht blijven bestaan, maar het moest worden voorzien van een toelichting waarin duidelijk werd gemaakt dat Coen heel wat op zijn kerfstok had.

Ik vraag me af of iemand in Zeeland op het idee komt om het standbeeld van De Ruyter in Vlissingen te voorzien van een tekst waarin gewezen wordt op het vele leed dat hij zijn tegenstanders heeft aangedaan? Of moeten we nog een stap verder gaan en een proces tegen hem beginnen? Ik zie het al voor me: De Ruyter in de beklaagdenbank beschuldigd door nabestaanden van slachtoffers uit de Engels-Nederlandse zeeoorlogen. Aangeklaagd wegens misdrijven tegen de menselijkheid.

En gaat mijn voormalige meester wel vrijuit? Was hij niet degene die de jeugd destijds op ‘nepnieuws’ trakteerde?

Foto boven: Ik achterop de fiets bij mijn broer, aan de ingang van de school. Ongeveer 1963-1964.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Albert had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Het inmiddels afgebroken gebouw van de RK Mariusschool in Goes. De foto dateert uit 1952/53. In 1953 begon de school. Ze heeft tot 1975 bestaan. Tussen 1962 en 1968 was ik daar leerling.

1 Reactie
  • Mieke Van der Jagt
    Geplaatst op 13:46h, 25 december Beantwoorden

    Mijn kinderen, ze zaten op het Goese Lyceum, hadden ook zo’n leraar. Hij wakkerde bij allebei de belangstelling aan voor geschiedenis in het algemeen en sociale geschiedenis in het bijzonder. Zijn naam: Albert Kort

Geef een reactie