Penningmeester geworden omdat ik vroeger financieel administratief werk deed

THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)

 

Onze vrijwilliger: Rina Cevaal

Zeeuws Weerzien steunt op vrijwilligers. Van bestuur, redactie, vormgeving tot distributie en leesteams. Elk nummer laten we een vrijwilliger aan het woord. Ditmaal Rina Cevaal (73) uit Nieuw- en Sint Joosland.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Zeeuws Weerzien en sinds wanneer?

Vanaf het begin ben ik betrokken bij Zeeuws Weerzien. Ik kwam in een groepje terecht van Feest van Herkenning en de Vrije Universiteit, dat onderzoek deed naar eenzaamheid onder ouderen buiten zorginstellingen. Daar kwam het initiatief voor deze krant uit voort, die mensen bij elkaar moet brengen.

Een krant beginnen doe je niet zomaar, toch?

Het ontwikkelde zich als een sneeuwbal. Er raakten steeds meer mensen bij betrokken. Jan van Damme, redacteur van de PZC, kwam er bij en haalde er ook weer nieuwe mensen bij. Op een gegeven moment moest er een stichting worden opgericht en werd ik gevraagd als bestuurslid. Omdat ik in het verleden financieel administratief werk heb gedaan is het penningmeester geworden.

Geld is voor een vrijwilligersproject altijd een groot probleem. Hoe zit dat met Zeeuws Weerzien?

Fondsen willen wel financieel bijdragen, maar doen dat vaak om het opstarten van projecten te steunen. Voor een of twee jaar. Wij hebben telkens nieuwe initiatieven toegevoegd, zoals de leesteams waarmee we in heel Zeeland bijeenkomsten houden met ouderen om samen de krant te lezen en herinneringen op te halen. Ik coördineer de leesteams. Onder meer door samen met Marleen Hulshof gratis locaties te zoeken, het liefst waar ze ook gratis koffie schenken. Verder heb je natuurlijk vrijwilligers nodig om die bijeenkomsten te begeleiden.

Zeeuws Weerzien zoekt dus nog vrijwilligers. Alleen voor de leesteams?

Het zou fijn zijn als er nog een paar nieuwe bestuursleden bij kwamen, die bereid zijn de mouwen op te stropen. We hebben een bestuur van drie mensen en er ligt nu een enorme partij werk. Dus als er iemand wegvalt is dat te veel voor degenen die overblijven.

foto: Rina Cevaal

Geen reacties

Geef een reactie