Plechtige snuitjes in muzikale komedie

door Ali Pankow

‘Mooi Bruin’ luidde de titel van die muzikale komedie die we als Toneelgroep Ouwerkerk in november 1989 opvoerden in het Dorpshuis in Ouwerkerk. Het was een enorme uitdaging, want toneelspelen is één, maar ‘Mooi Bruin’ was een stuk met elf tekstscènes én met evenzoveel liedjes. Met live muzikale begeleiding. En dat hadden we in ons ruim 15-jarig bestaan nog nooit gedaan: spelen én zingen én samenwerken met een groepje muzikanten. Misschien trekken we er daarom op die oude foto zulke plechtige snuitjes bij.

Specifiek de afgelopen weken denk ik terug aan die heerlijke opvoeringen. Het stuk ‘Mooi Bruin’ is destijds immers geschreven door Ans Schilders (1944-2023) uit Kapelle. Een veelzijdige theatervrouw die op 18 augustus dit jaar is overleden. Wat heeft zij op theatergebied veel gedaan: cabaret- en toneelteksten schrijven, liedjes maken, zelf optreden, regisseren, jong talent adviseren, een toneelarchief bijhouden. Ans is dus niet meer, maar veel van haar teksten heeft ze tijdens haar leven nog gebundeld in het boek ‘LEUK BEZIG’ met een geweldige verzameling van door haar geschreven en geselecteerde liedteksten, monologen, dialogen, humoristische en vaak ook ontroerend mooie verhalen.

Wat een fijne herinnering is het dat wij als Toneelgroep Ouwerkerk destijds in 1989 met ‘Mooi Bruin’ al een ode hebben gebracht aan deze veelzijdige vrouw. Al was het tijdens het repetitieproces wel een kwestie van ‘klauwen in de klei’. In die tijd immers was het Dorpshuis Ouwerkerk nog verre van wat het nu is. Het podium was in feite niet meer dan een verhoogd hokje aan het einde van de zaal. Er was geen ruimte voor decoropslag en theaterverlichting moest worden ingehuurd, want meer dan tl-bakken en wat schemerlampjes aan de wand was er niet beschikbaar.  Ook het afstemmen van een repetitieschema bleek een hele toer. Bij toneelspelers was ‘acht uur beginnen’ ook echt ‘acht uur beginnen’. De muzikanten namen het wat minder nauw. Als ze alle vier zo rond negen uur hun instrument gestemd hadden, mocht je blij zijn. Er werd gemopperd en er rolden zelfs weleens tranen. Maar het is gelukt want ‘the show must go on’. Ans kwam bij één van de opvoeringen kijken en was zeer tevreden over wat we met haar teksten gemaakt hadden!

Foto: Het zanggroepje tijdens ‘Mooi Bruin’ van Toneelgroep Ouwerkerk, vlnr: Ali Pankow, Marleen Mensink, Mary Slijkhuis, Rinus Pankow.

Geen reacties

Geef een reactie