Rennen voor Donald Duck

door Peter Blom

Het was in de tijd dat iedere dag een melkboer langs kwam, in z’n elektrische Spijkstaal, een bakker met een fietskar, soms een lorrenboer die iets onverstaanbaars riep dat ik verstond als ‘lorre de billebapsiade’.

Ook hadden we een pleistermannetje, een schillenboer, kolenboer en een visboer aan de deur. Maar voor een zevenjarige was het belangrijkste moment van de week als de Donaldduckenman in aantocht was.

Zaak was dat ik het verse Vrolijk Weekblad als eerste van de mat pakte voordat mijn broers het kon beduimelen. Niks mooiers dan als eerste de nieuwste avonturen te lezen van oom Donald en zijn slimme neefjes Kwik, Kwek en Kwak, Midas Wolf en Wolfje en Micky Mouse en Goofy.

Welbeschouwd was het een merkwaardige wereld waarin de familie Duck en hun aanhang leefden. In Duckstad woonden voornamelijk honden, stond een geldpakhuis en liep een rare eend in matrozenpakje zonder broek aan.  Het woord ‘Donaldducken’ kreeg tijdens het zoomen in de coronalockdown een aparte betekenis.

Lang bleef DD mijn held. Soms was hij lui en oliedom en moesten de neefjes zijn brokken op ruimen. Een andere keer was hij avontuurlijk en slim en belandde in de geheime vallei van de vierkante eieren of verzon hoe hij met pingpongballetjes een gezonken schip kon lichten. Er kwam een tijd dat ik te oud was voor die kinderachtige verhaaltjes maar gelukkig kregen we zelf kinderen die ook vielen voor deze onfortuinlijke eend.

Om de Zeeuwse verkoopcijfers op te krikken kwam bij het 60-jarig bestaan in 2012 de special ‘Donald Duck in Zeeland’ uit. Het Zeeuwse avontuur is een raar verhaal over Donald die met de neefjes een reis door Zeeland wint. Ook de vrekkige oom Dagobert mag mee. Per ballon verkennen ze de provincie en hun gids Anna Maria Geertruida – zeg maar Annie – strooit met wetenswaardigheden. Nadat Dagobert een magische mossel heeft gegeten droomt hij over de schat van Reimerswaal die door Reynaert de Vos wordt gepikt. Jantje van Sluis en Michiel de Ruijter kijken toe. Voor de provinciale VVV zal het prima reclame zijn geweest, maar voor een Zeeuwse archivaris rammelt het aan alle kanten.

Foto boven: Kwik, Kwek en Kwak: drie Zeeuwse jongens lezen de Donald Duck, zomer 2002. foto familiearchief Peter Blom

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter had in Zeeland Wordt Wakker:

2 reacties
 • Margreeth Ernens
  Geplaatst op 09:38h, 13 november Beantwoorden

  Beste Annemieke,

  Dank voor je leuke reactie op de site van Zeeuws Weerzien van 4 november jl. De Donald Duck in Zeeland waar ik naar verwijs is nummer 39 uit 2012. Mijn exemplaar komt uit een rommelwinkel in Utrecht. Ik heb nog gekeken op marktplaats of er eentje wordt aangeboden. Helaas.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Blom

 • Annemieke Kuitschoot
  Geplaatst op 08:12h, 04 november Beantwoorden

  Mijn kinderen (nu 17 en 20) stonden ook altijd op zaterdagochtend bij de brievenbus te wachten op het moment dat de Donald Duck rond 10:00 op de deurmat viel. Leuk om te lezen dat dit verschijnsel van alle tijden is. Is de Zeeuwse special waar hierboven aan wordt gerefereerd nog ergens terug te vinden?

Geef een reactie