Sneeuwwitje en de zeven dwergen

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)

 

door Ans van Nieuwenhuijze

Lichtelijk gebelgd was ik. Als één van de langste meisjes van de klas was mij de rol toebedeeld van één van de zeven dwergen.

Dat ik Sneeuwwitje niet kon zijn, was wel heel duidelijk: Silvia die in een hogere klas zat en uit een groot gezin kwam, mocht de trouwjurk van een oudere zus aan en er was geen speld tussen te krijgen dat zij de hoofdpersoon zou zijn. Iedereen was het daar mee eens

Plaats van handeling was Brouwershaven en wel op Koninginnedag 1959. Het thema van de optocht was sprookjes. Of dat alleen voor onze openbare lagere school gold of voor de hele optocht weet ik niet. Ook niet hoe de andere onderdelen van de optocht waren en wat zij verbeeldden.

Ik was negen jaar en met de organisatorische onderdelen hadden wij als leerlingen natuurlijk niets van doen.

Boze stiefmoeder

Welke andere rol dan kabouter ik in dit tafereel had moeten krijgen weet ik eigenlijk ook niet. De boze stiefmoeder deed volgens mij helemaal niet mee en als ze dat wel had gedaan had ik die rol zeker niet geambieerd.

Leuk was het passen van de kleding en de spanning om aan de optocht mee te doen. We werden op een boerenwagen – een bandenwagen – gehesen die verder was versierd met wat attributen en voortgetrokken werd door een tractor.

Ondanks mijn eerdere ergernis was het een heel leuke dag.

Foto: Vlak voor ons huis aan de haven in Brouwershaven. | Foto Archief Ans van Nieuwenhuijze

Geen reacties

Geef een reactie