Sok uit armoe en zuinigheid geboren

In Zeeuws Weerzien 4 (september 2019) vroeg bestuurslid Piet van Dijke van Streekmuseum De Meestoof in Sint Annaland aan Mieke van der Jagt of zij wist waar een gebreide tweedelige sok voor diende.

Het gaat om een kous zoals te zien is in een vitrine van De Meestoof. Mieke moest het antwoord schuldig blijven, maar vermoedde dat het een sok voor in je klompen zou kunnen zijn.

Mevrouw Jo Buijs-Stroo schreef ons dat zij zich dit soort sokken wél kan heugen:  ,,Ik herinner me dat mijn moeder ook zulke sokken heeft gebreid. Dat was pure zuinigheid of armoede. Nadat de sok klaar was werden de onder- en bovenvoet aan elkaar genaaid. De ondervoet sleet sneller dan de bovenvoet. Na eerst natuurlijk diverse keren te zijn gestopt kon het zo niet langer meer en werd het naadje weer opengemaakt, de slechte ondervoet er af geknipt, de steken opgenomen en de nieuwe ondervoet er weer aangebreid. Daarna werden de onder- en bovenvoet weer aan elkaar genaaid. En als de hele sok op den duur was versleten, werd  het boord bewaard om er een nieuwe voet aan te breien. En dat werd zowel met katoenen- als met wollen sokken gedaan.’’

Foto: De tweedelige sok zoals die te zien is in Streekmuseum De Meestoof in Sint Annaland.

1 Reactie
  • Clasien Schreurs
    Geplaatst op 15:38h, 04 juli Beantwoorden

    Wat een leuke oplossing! Ja, je moest vroeger de eindjes aan elkaar knopen, in dit geval dus de ondervoet en de bovenvoet!! Slim bedacht!

Geef een reactie