Soldaat op vliegveld Haamstede

door Peter Blom

‘Na de Woensdag van je vertrek heb je heel wat afgezworven. Daar in Haamstede leek het me niet kwaad; we hopen nu maar dat het in Rijen ook gaan zal. Laten we hopen dat we door Gods goedheid buiten de oorlog mogen blijven’. Dit schreef mijn opa in zijn mooie schoolmeestershandschrift aan mijn vader op 28 april 1940.

Mijn vader was negentien jaar toen de oorlog uitbrak en een van de tweehonderd man van de 5e Compagnie Bewakingstroepen. Dit legeronderdeel werd gestationeerd op diverse vliegvelden en ook op vliegveld Haamstede. Tien jaar eerder was dit feestelijk geopend voor de burgerluchtvaart met een vaste lijndienst van de KLM.

Vanaf eind april bewaakte zijn compagnie vliegveld Gilze-Rijen dat in de vroege vrijdagochtend van 10 mei de volle laag kreeg van Duitse bommenwerpers. Nederlandse piloten konden met een aantal oorlogsvliegtuigen ontkomen. De bewakingstroepen volgden over land met zware mitrailleurs richting Schouwen waar ze ‘s avonds aankwamen.

Vijftig jaar later beschreef mijn vader hoe ze daar in bollenschuren en scholen werden ondergebracht. De volgende ochtend vroeg verschenen vijandelijke vliegtuigen. Een ervan ‘werd door iemand van ons peloton met een Vickers mitrailleur lek geschoten. De piloot die nog wilde proberen de parachute goed te krijgen had geen succes en plompte in het zilte nat. Dood!’

In de middag werd het vliegveld weer aangevallen. Deze bombardementen, het aanhoudende kanongebulder van de kant van Brabant en geruchten dat er vijandelijke parachutisten, vermomd als burgers, waren geland zorgden voor grote paniek. Een kapitein zou het bevel hebben gegeven de posten te verlaten. De volgende maandagochtend doken een twintigtal Messerschmitt jagers uit de wolken die vliegveld en manschappen urenlang bestookten. Vier dagen later gaven ze zich over en volgde krijgsgevangenschap.

Bij zovelen kwamen jaren later, ook bij mijn vader, de angsten uit en boosheid over dit verleden boven. Die meidagen in Zeeland droeg hij altijd met zich mee.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter had in ‘Zeeland wordt wakker’:

2 reacties
 • Ellen Kweekel
  Geplaatst op 16:27h, 05 januari Beantwoorden

  Beste men./mevr. Wattel,

  Voor het museum de Burghse Schoole in Burgh Haamstede ben ik op zoek naar materiaal, informatie e.d over het Vliegveld Haamstede. Voor het komende seizoen willen we in ons museum een expositie organiseren over vliegveld Haamstede, toen en nu. Ik werk daar als vrijwilliger en in mijn zoektocht naar informatie kwam ik bovenstaand filmpje tegen en uw reactie daarop. Bestaat er een mogelijkheid dat wij met u in contact kunnen komen? Ik zal mijn gegevens hieronder achterlaten.
  Bij voorbaat hartelijk dank.

 • W.M.P. Wattel
  Geplaatst op 11:05h, 18 februari Beantwoorden

  Leuk deze info over het vliegveld van Haamstede.
  Ik heb nog enkele foto’s van mijn moeder, zij ging ook met het vliegtuig mee naar Rotterdam en reisde dan verder om te gaan dienen bij Haarlem. Zij werd met een bus opgehaald aan de Hogezoom te Haamstede, haar ouderlijk adres. Ook heb ik nog formulieren met de tijden en kosten voor een vlucht. Toen mijn moeder al ver in de negentig was (enkele jaren geleden) ben ik met haar nog een keer naar het gebouw geweest en koffie drinken, dat vond ze wel bijzonder.

Geef een reactie