Stoere Zeeuwse boerinnen defileren op Soestdijk

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)

 

door Willem Staat

Woensdag 30 april 1957. Om vijf uur ’s morgens verlaat een touringcar Schouwen-Duiveland. Daarin zitten twee vertegenwoordigers van alle gemeenten op het eiland.

In Roosendaal voegt de bus zich bij de andere met mensen uit de rest van Zeeland. Vanaf die plek zet de colonne koers naar Paleis Soestdijk. Daar zullen inwoners uit de circa 1030 Nederlandse gemeenten defileren voor koningin Juliana, die haar 48ste verjaardag viert.

Om elf uur arriveren de Zeeuwen op Soestdijk. Twee hunner valt een bijzondere eer te beurt. Dat zijn mevrouw P.M. de Rijke–Geleynse en burgemeester Jan Klompe uit Serooskerke (Schouwen). Omdat hun gemeente het kleinste aantal inwoners heeft (180) mogen zij Juliana persoonlijk gelukwensen. Tegenover de PZC verklaart mevrouw De Rijke later: ,,Zij is erg vriendelijk, rustig en gewoon en ik vond het een grote eer haar persoonlijk te mogen feliciteren.”

De bezoekers nemen in de paleistuin plaats op een kaart van Nederland en dragen een bordje mee met de naam van hun woonplaats. Onder hen zijn, zo meldt Dagblad De Vrije Zeeuw, ‘stoere Zeeuwse boerinnen’ en in traditionele kledij gehulde inwoners uit Hindeloopen, Volendam, Urk, Bunschoten en Spakenburg. Na afloop krijgen de Zeeuwen een warme maaltijd en ze bezoeken ook nog een concours hippique, alvorens ze moe maar voldaan huiswaarts keren.

Op deze door Henk van Eenennaam uit Nieuwland verstrekte foto zijn Zeeuwse deelnemers te zien. Naast de al genoemde personen werden herkend: wethouder Kasse en mevrouw Kasse-de Nood uit Veere en Izaäk Joosse en Adriana Poppe uit Nieuw- en Sint Joosland.

Geen reacties

Geef een reactie