Taalgebruik

door Ali Pankow

Tegenwoordig is het oppassen geblazen met het gebruik van woorden.

Roald Dahl schreef er destijds lustig op los met mensen als ‘dik’, ‘vies’ of ‘lelijk’ te typeren. Wat kon onze dochter Marian ontzettend genieten van zijn boeken als ‘De Griezels’ en ‘Mathilde’. Maar het taalgebruik van Roald Dahl moet nu op de schop. Zijn stereotyperingen zouden schadelijk kunnen zijn voor kinderzieltjes.

Dat zou kunnen natuurlijk. Misschien was onze Marian als klein meisje destijds rond 1986  –  ze was toen amper zes jaar oud – ook al op het verkeerde pad gebracht door Dahl. Ze gooide toen al kwistig met woorden, waarvan ze de betekenis nauwelijks kende, laat staan de impact besefte. Het brengt een vrolijke herinnering in me boven:

Marian kreeg, hoe jong ze nog was, in die tijd pianoles van leraar Wim Timmermans uit Ouwerkerk. Hij deed dat volgens een lekker toegankelijk akkoordensysteem. Dat leverde snel resultaat op, maar dochterlief moest daar ook wel zelf veel voor oefenen. Omdat die piano nou toch – voor een prikkie – was aangeschaft, besloot manlief eindelijk ook de uitdaging van pianoles eens  aan te gaan. Hij koos voor de traditionele lessen van de onvolprezen Maatje Ochtman-Moelijker uit Zierikzee.

,,Het valt niet mee’’, verzuchtte hij al op het moment dat hij met twee handen tegelijk moest leren spelen. Marian begreep haar vader heel goed, zij stond voor dezelfde fikse uitdaging. ,,Daarnet heb ik het nog even geprobeerd. Het lukte heel even, echt heel even maar, want direct daarna voelde ik me weer invalide met twee handen op die toetsen’’, zei m’n man tijdens het ontbijt. Om direct daarna de badkamer in te gaan, terwijl Marian met een geconcentreerd koppie achter de piano schoof. Ze speelde, ik  hoorde het blij verrast aan, ze speelde … met twee handjes. ,,Ja!!!!!’’, riep ze uitbundig uit. Toen stoof ze van de pianokruk, rende naar de badkamer  en trommelde met haar vuistjes op de deur: ,,Pappa, pappa … het ging goed met twee handen!! Eventjes maar hoor, want toen voelde ik me direct weer homofiel!’’

Foto: Dochter Marian, circa 6 jaar, in ‘vol ornaat’, gaat op in haar pianospel. | foto archief Ali Pankow

3 reacties
 • anke van den ende
  Geplaatst op 20:35h, 14 april Beantwoorden

  Ali, wat een leuk verhaal! Mooie, herkenbare foto van Marian.

 • Albert Kort
  Geplaatst op 20:32h, 14 april Beantwoorden

  Chapeau! Steekt de draak met de ‘adviezen’ over ‘correct’ taalgebruik, waarop we de laatste tijd worden getrakteerd.
  Of begrijp ik het verhaal niet?

  Volgende keer ga ik maar eens een column schrijven over mijn favoriete jeugdboek ‘Dikkertje Dap’…..

 • a
  Geplaatst op 18:13h, 14 april Beantwoorden

  Chapeau! Uitstekende reactie op ‘correct’ taalgebruik, zoals dat de laatste tijd wordt ‘aanbevolen’ (opgelegd?) door onder meer het lAKS…
  Of begrijp ik je verhaal niet, Ali?

Geef een reactie