Taxi als sleepwagen

THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)

 

door Jopie Meerman

 

Herinnert u zich deze nog… Een radiojingle, die vooraf ging aan bekende hits van vroeger. En waarbij inderdaad de herinneringen naar boven komen.

Sommige liedjes zijn vastgenageld in je geheugen. Zoals dat ook het geval is met grote gebeurtenissen uit je leven. De autoloze zondag is iets dat nogal invloed moet hebben gehad. Tenminste, dat zou je zo denken. Maar op het eiland Tholen heeft het weinig indruk achter gelaten.

Kanon

Dat snap ik, is de reactie van sommige mensen. Je kunt bij jullie op zondag nu nog een kanon afschieten zonder iemand te raken. Beetje negatief, want zeker in de zomer is het allemaal veel drukker dan vroeger, en nu zou de regering het autorijden echt niet moeten verbieden op zondag.

Die autoloze zondagen van 1973 moeten toch wel geld in het laatje hebben gebracht bij de taxibedrijven, dacht ik zo. Dus Nellie en Jan van Haaften, van het gelijknamige taxibedrijf uit Sint Maartensdijk gebeld: Wat weten jullie er nog van? Door de week waren ze druk met het rijden van patiënten naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom, zondag was dus een rustdag.

Als men op bezoek ging reed de familie zelf en met de autoloze zondag was toen ook  het ziekenhuisbusje beschikbaar.

Broeder

Maar dan schiet mevrouw Van Haaften een voorval te binnen: ,,Ik werd op zondagochtend vroeg uit mijn bed gebeld. Ik kreeg iemand aan de telefoon die broeder was in het ziekenhuis. Ik moet nu een dienst gaan draaien, en mijn auto doet het niet, kunnen jullie alsjeblieft rijden? Natuurlijk kon dat, ik meteen naar hem toe. Toen hij wilde instappen vroeg hij: Kun je mijn auto ook aantrekken? Want ik moet vanavond ook weer terug, dus dan heb ik nog een probleem. Ook dat kon, dus even service verleend op de  autoloze zondag, zijn voertuig reed weer, en ik kon naar huis met mijn taxi.’’

Foto: Elsa van Haaften (links) en Wilma van Haaften (rechts). | Foto: Collectie familie Van Haaften.

Geen reacties

Geef een reactie