Te gast bij de PSD

Johan de Vroe uit Naarden schreef wat herinneringen op over veerdiensten, nadat hij de ‘botenkrant’ van Zeeuws Weerzien (maart 2020) had gelezen.

Eén van de mooiste herinneringen heb ik aan mijn oom Jo, de jongere broer van mijn vader die altijd in Souburg heeft gewoond.

Hij was kapitein bij de Provinciale Stoomboot Dienst en ik zal een jaar of 10 zijn geweest toen ik een dag met hem mee mocht naar zijn werk. In alle vroegte bij hem achterop de brommer helemaal naar Katseveer, waar de veerboot ‘Oosterschelde’ de verbinding onderhield met Zierikzee. Er waren naar Schouwen-Duiveland nog geen bruggen en dijken maar veel eilandverkeer was er ook nog niet. Er bleven zelden auto’s staan die niet meer meekonden.

Dat was natuurlijk prachtig, op een echt passagiersschip een paar keer de Oosterschelde over. Ik weet nog hoe mooi ik Zierikzee vond, authentieker dan Vlissingen en Middelburg, die veel van hun oude stadsschoon in de oorlog verloren hadden en Souburg was natuurlijk maar een dorp. Je kon vanaf de aanlegsteiger zo het stadje inlopen, even snel voor de boot weer vertrok. Op de laatste retour kreeg ik het nog zwaar, toen er windkracht 7 opstak en de ‘Oosterschelde’ behoorlijk begon te stampen. Om niet zeeziek te worden moest ik de stuurhut verruilen voor een plekje helemaal onderin de boot, waar die het minste schommelde. Tegen de donker op de lange weg terug naar Souburg knapte ik weer helemaal op.

Eind jaren ‘50, toen ik bij mijn grootouders Co en Leintje de Pagter in Souburg logeerde ben ik nog wel eens een hele dag op en neer meegevaren met oom Jo van Vlissingen naar Breskens. Onuitwisbare ervaringen, oversteken met de pont is denk ik daardoor altijd blijven trekken. Toen ik vele jaren later vlak voor de opening van de Scheldetunnel voor mijn werk in Terneuzen moest zijn, ben ik natuurlijk niet over Antwerpen gereden, maar voor de laatste keer heen en weer met de PSD over Terneuzen-Hoedekenskerke. Nu allemaal voltooid verleden tijd, de Zeeuwse veren bestaan niet meer. Maar naar Engeland, waar familie woont en we ook graag komen, gaan we nooit door de tunnel maar lekker ouderwets met de ferry. Dat Zeeuwse bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan.

foto: De Oosterschelde aan de steiger bij Zierikzee

Tags:
,
Geen reacties

Geef een reactie