Thoolse dagen: het begon met de Fokveedag

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)

 

door Jopie Meerman-Ottevanger

Het is allemaal begonnen met de Fokveedag. Daar werd in mei 1957 een aanzet voor gegeven, elders in Zeeland werd die al eerder gehouden.

Tholen kon niet achterblijven, dus er stond een oproep in de Eendrachtbode. In 1958 zou de grote ZLM-tentoonstelling op Tholen zijn en de deelnemers werden uitgenodigd te komen met het fokvee: koeien, paarden, schapen, kalveren. De j jurering was in handen van onafhankelijke verenigingen.

Olifantjes

Deze schapen laten zich van hun beste kant zien op de fokveedag in 1968 in Scherpenisse. | Foto Landbouwcentrum/Beeldbank Zeeland rec. Nr. 2203

De eerste locatie was Poortvliet. Later verhuisde het festijn, inmiddels tot Thoolse Dagen gepromoveerd, naar De Komme in Scherpenisse en weer later naar de wei bij Kooijman in Sint-Annaland. Bezoekers wandelden rond over het stoffige en soms modderige, terrein. Tribunes waren er niet, met lege platter karren ging het bijna even goed.

Het evenement duurde drie dagen en telde mee op de feestkalender. Er was immers voor het publiek, dat niet alleen uit de agrarische sector kwam, van alles te doen. De Partij voor de Dieren zou nu niet akkoord gaan. Zo konden schoolkinderen op olifantjes rijden, en sommigen herinneren zich nog dat er zelf een keer een kameel kwam opdraven.

Fabeltjeskrant

Kinderen van de boeren werden betrokken bij de Fokveedagen. Ze mochten hun kalfjes laten zien en kregen daarvoor vrij van school. Klasgenootjes waren dan natuurlijk jaloers, maar ook aan hen werd gedacht.

Op het feestterrein was van alles te doen tijdens de Thoolse Dagen. Voor de jeugd kwam De Fabeltjeskrant. Ook ouderen, toen nog bejaarden genoemd, werden gezellig uitgenodigd op het feest. Er waren modeshows, talentenjachten en zelfs Lee Towers kwam, hoewel hij zich tevreden moest stellen met 18 man publiek.

Regen

Helaas was er dikwijls een spelbreker bij de Thoolse Dagen:  regen, en dat terwijl droog weer zo belangrijk was en is. Inmiddels was Trekker Trek een belangrijk onderdeel geworden. En ook dit jaar, nu de Thoolse Dagen naar de achtergrond zijn verdrongen, maar Tractor Pulling nog steeds floreert, was regen weer de grote spelbreker. Desondanks bewaren een heleboel mensen van Tholen en ver daarbuiten, goede herinneringen aan de Thoolse Dagen.

Foto boven: Fokveedag Tholen 1965. PZC, Beeldbank Zeeland rec. Nr. 151218

Geen reacties

Geef een reactie