Tour de Zeeland 1980

door Peter Blom

Achter ons huis begon het fietspad naar Zeeland waar de  wegwijzer exact 100 kilometer naar Vlissingen aangaf.

In de zomer van 1980 namen mijn broer, een vriend en ik het besluit om deze magische afstand in een dag te fietsen. Wat Joop Zoetemelk dat jaar in de Tour had gepresteerd konden wij ook. Met in onze fietstassen een tent, een zak veterdrop en een pak gevulde koeken vertrokken we zuidwaarts. Door de Heinenoordtunnel, over  het oude tracé van de RTM door naar Zijpe.

Met Anna Jacobapolder in zicht kregen we de smaak van pontjes te pakken en verlegden ons plan: alle delen van Zeeland en zoveel mogelijk veerboten. Over Flipland, Tholen en een stukje Brabant naar de boot van Kruiningen waar Zeeuws-Vlaanderen lonkte en Vlissingen morgen wel kwam.

Een plattegrond waar campings lagen hadden we niet.  Aan de schaarse onverstaanbare  voorbijgangers hadden we weinig. Het werd een soort mantra. ‘Is er een camping in Zaamslag?’,  ‘nee er is geen camping in Zaamslag’, ‘ is er een camping in Sluiskil?’,  ‘nee er is geen camping in Sluiskil’, ‘is er een camping in Hoek?,  nee er is geen  camping  in Hoek’. En zo trapten we verder over een eindeloze weg. Het caravanpark  aan de Braakman leek een fata morgana.

Op het trekkersveld ontmoetten we lotgenoten waarmee we onze veterdrop deelden.  Niks voor Rotterdamse  jongens  van rond de zestien, maar fietsplezier in je eentje bleek te bestaan. Zij was dertig, kwam uit Amsterdam en speelde cello in een orkest. Onderweg kon ze uren kijken hoe de oogst werd binnengehaald.

Dat Zeeland merkwaardige plaatsnamen kende, hadden we al door, maar waar we de volgende morgen doorscheurden vroeg om een foto. Na deze lol in Boerenhol namen we in Breskens de pont en kwamen in Vlissingen. Over de Boulevard, door de duinen en kerkdorpen vol boerenmeisjes naar een kampeerterrein aan een kreek in een bos. De hele nacht hoorde je klokgebeier. Jaren later begreep ik dat het van het Veerse carillon kwam.

Foto: Lol in Boerenhol, zomer 1980 (foto Peter Blom)

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Tags:
1 Reactie
  • Tiny
    Geplaatst op 11:25h, 15 juni Beantwoorden

    Erg grappig dat Peters liefde voor Zeeland in Boerenhol is begonnen!!

Geef een reactie