Twee maal de klas van 1941-1942

Lezer Cor Boeije (1934) uit Terneuzen stuurde ons een oude klassenfoto uit 1941 van zijn schooltijd in Breskens. Als 6-jarige bezocht hij de toenmalige openbare school aan de Dorpsstraat.

,,Vanuit de Tweede Zandstraat liep ik liep ik elke dag naar school. We kregen toen nog leesles met het bord ‘aap noot mies’ en leerden schrijven met een griffel op een lei.

Uiteraard herinner ik mij na ruim 80 jaar geen verdere details meer, maar ik weet wel dat ik graag naar school ging daar in Breskens. Zo’n 60 jaar later, op 7 oktober 2000, bezocht ik een door 2 oud-leerlingen, Joop Valk en Jaap Keymel, prima georganiseerde unieke reünie van mijn klas, waarbij ik veel van mijn vroegere klasgenoten mocht ontmoeten. Het was echt een geweldig weerzien toen met al die reünisten. Sommigen hadden elkaar al meer dan 50 jaar niet meer gesproken en er was toen volop gelegenheid om na al die vele jaren eindelijk weer eens bij te praten. Bij die gelegenheid kregen we allemaal een leuke foto uitgereikt van onze 1e klas in het schooljaar 1941. Op de die foto vind ik mijzelf terug op de voorste rij, 3e van rechts. Ook die reünie is inmiddels weer al bijna 22 jaar geleden. Maar mijn schooltijd in Breskens en die zeer geslaagde reünie daar, zal ik echt nooit vergeten!’’

Reünie

Klasgenoot Joop Keller maakte indertijd een verslag van de reünie, waarin onder meer te lezen valt dat van de oorspronkelijk veertig leerlingen uit de eerste klas van 1941-1942 er zeven waren overleden, van wie twee tijdens het bombardement in 1944. Enkele oud-leerlingen waren geëmigreerd naar Canada en Australië. De onderwijzeres van deze klas, mejuffrouw Wage, leefde toen nog. Zij zag van de reünie af vanwege haar hoge leeftijd, 92 jaar.

De reüniefoto is gemaakt bij het oorlogsmonument aan de Steenoven in Breskens, waar met een bloemlegging en enige tijd stilte de doden herdacht werden.

De 24 reünisten staan op de groepsfoto zoveel mogelijk in de oorspronkelijke opstelling. Keller vertelt in zijn verslag dat de reünie heel gezellig verliep, met ’s avonds levende muziek, voordrachten en sketches.

Foto boven: De klas van 1941-1942 van de openbare lagere school aan de Dorpsstraat in Breskens.

Achterste rij vlnr: Henk van Velzen, Joop Keller, Adriaan Keijmel, Jan Riemens, Jo Mookhoek, Lieske van der Laan-de Meester en Rie Morel-Jongman. Tweede rij: Jan Albregtse, Rie Mesu-Kense, Marie Groffen-Jansen, Annie Faas-van de Walle, Ali Vercruysse-Van Leeuwen en Hanne Beerends-Van Pamelen. Derde rij: Jan Erasmus, Joop Valk, Jan Steijaart, Adrie de Gardeijn en Cor Boeije. Voorste rij: Jaap Provoost, Piet Brand, Jan Leurgans, Joop Hoogstad, Marien van den Broecke en Adrie de Ruijsscher.

1 Reactie
  • Marina Govaert
    Geplaatst op 18:33h, 03 november Beantwoorden

    Oh wat leuk, de broer van mijn schoonmoeder; Jan Riemens op beide foto’s. Wist niet eens meer dat ie voor zijn overlijden nog een reünie had gehad.

Geef een reactie