Tweede emancipatiegolf

door Ali Pankow

Krijsende Dolle Mina’s met de tekst ‘Baas in eigen buik’ op hun ontblote bovenlijven waren aan Zierikzee voorbij gegaan, maar de tweede emancipatiegolf zo half jaren zeventig bleek hier niet te stuiten.

Wat een heerlijke tijd om die als prille verslaggeefster mee te maken. Zelf was ik nauwelijks nog feministisch aangevlamd, maar alles wat ik zag en hoorde, wakkerde het vuurtje stevig aan. Dus ook persoonlijk maakte ik een ontwikkeling door. Maar journalistiek gezien was het helemaal smullen. Dit kenden we immers niet in de soms oersaaie gemeenteraadsvergaderingen met overwegend plechtige mannen in donkere pakken. Kwam daar in die monumentale raadszaal in Zierikzee plotseling een groep kleurrijk geklede meiden hun subsidie voor een Vrouwencafé bepleiten. Dat deden ze helder én luidruchtig met gescandeerde leuzen en met boe geroep als een van de raadsleden denigrerende opmerkingen maakte.

,,Als u zich niet gedraagt, laat ik u verwijderen’’, siste toenmalig burgemeester mr. Th. H. H. de Meester met rood aangelopen hoofd boven zijn smetteloos witte overhemd. Die gemeentelijke subsidie werd nooit verstrekt, maar het Vrouwencafé Zierikzee is er toch gekomen. Dat was het begin van verdere ontwikkelingen.

Schouwen-Duiveland kreeg een emancipatiewerkster en iets later kwam er een 8 Maart Comité ter viering van Internationale Vrouwendag. Er werd een werkgroep ‘Vrouw en Geloof’ opgericht en de FIOM, hulporganisatie bij ongewenste zwangerschap werd ook in deze regio een begrip. Een volledige opsomming voert te ver, ik pik slechts wat krenten uit de pap.

Die vrouwen toen waren vol overtuiging om ondanks veel weerstand door te gaan met de zaken waar ze voor stonden. Met veel plezier schreef ik over alle vernieuwing die ze brachten. En met veel lol ook gaf ik gehoor aan een uitnodiging om tijdens zo’n vrouwenfeest op 8 maart een kort optreden te verzorgen. Met dank aan de Zeeuwse tekstschrijfster Ans Schilders voerde ik de monoloog ‘Met een boa’ op.  Een herinnering om te koesteren.

Foto: Mijn optreden tijdens een van de vieringen op 8 maart, Internationale Vrouwendag. foto: Joop van Houdt

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Ali had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Geen reacties

Geef een reactie