v.h.v.! Voor herhaling vatbaar

THEMAKRANT FOTOGRAFIE (editie 15, DECEMBER 2022)
door Willem Staat

Mijn schoonvader Jo Corbijn (4 maart 1929 – 10 mei 2008) ging als zoon van een boerenarbeider al op jonge leeftijd werken op de hoeve op Noord-Beveland waar ook zijn vader zijn brood verdiende.

Jo had een groot rechtvaardigheidsgevoel en weinig vrees voor autoriteiten. Dus vertikte hij het om in de ijsregen op een trekker zonder stuurhuis te werken. Maar werkweigering betekende ontslag, ook voor de rest van het gezin. Wie zich er aan schuldig maakte kwam op Noord-Beveland niet meer aan het werk. Dus werd er regengoed gekocht.

Gelukkig braken er andere tijden aan. Jo kreeg, na bij diverse boeren te hebben gewerkt, een baan als chauffeur bij de Campina en haalde op heel Walcheren melk op bij de boeren. Er was geld voor een huis in Middelburg en een VW-kever. Die wagen en de auto’s die volgden vervoerden hem en zijn vrouw Corrie vanaf de jaren zeventig tijdens ontelbare vakanties. Ze gingen vooral naar bosrijke streken in het oosten van het land, maar ook naar Limburg, Duitsland, België en Luxemburg.

Notitieboekjes

Jo legde veel van de vakanties en van gebeurtenissen thuis en in de familie vast op de gevoelige plaat. Zoals hij ook krantenberichten over memorabele gebeurtenissen in albums plakte. Nauwgezet legde hij bovendien de vakantiebelevenissen vast in notitieboekjes. De teksten waren over het algemeen positief van toon. En wanneer iets goed bevallen was schreef hij er steevast bij: ‘v.h.v!’, de afkorting van ‘voor herhaling vatbaar’. Ook belangrijke politieke gebeurtenissen werden in die boekjes van commentaar voorzien.

Bij het ouder worden krompen de reisafstanden. Op den duur gingen Jo en Corrie niet verder dan Oostkapelle, maar ook daar in de Manteling van Walcheren genoten ze met volle teugen.

Kort voor zijn dood gooide Jo de meeste van zijn notitieboekjes weg. Waarom, is een raadsel. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Die zijn intussen gedigitaliseerd en herinneren aan mijn schoonvader die van alles en nog wat vastlegde en in andere tijden vast journalist was geworden…

Foto: Jo Corbijn in 1989 op één van zijn v.h.v.-plaatsen: Deifeld in het Sauerland, in de buurt van Winterberg. | Foto: Collectie Jo Corbijn

Geen reacties

Geef een reactie