Van volkstuin tot jachthaven

Ans van Nieuwenhuijze

Waar mijn vader eens onder meer sperzieboontjes, radijsjes en veldsla kweekte, klotst nu het Grevelingenwater tegen de jachten in de jachthaven van Brouwershaven.

Ans en broer Adri voor de volkstuintjes in het poldertje. | foto privéarchief Ans van Nieuwenhuijze

Destijds woonden wij aan de Molenstraat en achter ons huis lag een poldertje dat ingericht was met volkstuintjes voor omwonenden en andere belangstellenden in de smalstad. Achter het poldertje liep de havengeul – in dialect ’t guil genoemd.

Eb en vloed stroomden nog ongehinderd de haven uit en in, waar in het najaar de bieten in de binnenschepen werden geladen voor de suikerfabrieken in Dinteloord en Sas van Gent en het hele jaar door zand en grind werden verladen.

De Grevelingen stond nog in open verbinding met de Noordzee. Met de aanleg van de Grevelingen- en Brouwersdam kwam daar een einde aan.

Dat betekende ook het einde van de garnalenvisserij, inclusief de aanlanding daarvan in de vismijn aan de haven.
In de plaats van de bieten- en zand- en grindschepen werden er jachten in de oude haven afgemeerd aan drijvende steigers op een vaste hoogte, want er was geen getijverschil meer.

En behalve dat er geen goederen meer vervoerd werden, kon er in de haven ook niet meer worden gezwommen, wat mij zeer speet. De vismijn werd ingericht met sanitair voor de jachtbewoners.

Al vlug bleek dat de ruimte in de haven te beperkt was voor de snel groeiende waterrecreatie. En er kwamen plannen om het poldertje met de volkstuintjes en nog een stuk land daarnaast vol te laten lopen met het Grevelingenwater door het dijkje langs de havengeul weg te graven. Zodoende ontstond de nieuwe jachthaven met een veelvoud aan ligplaatscapaciteit ten opzichte van de oude haven.

Op een schone dag, begin jaren zeventig, meerde de Groende Draeck van toen nog prinses Beatrix af aan de kort daarop te openen nieuwe jachthaven. Zij werd vergezeld door prins Claus.

Inmiddels woonden wij al geruime tijd aan de haven met aan de voorkant de oude en aan de achterkant de nieuwe jachthaven.

Foto boven: De nieuwe jachthaven van Brouwershaven bij de opening. | foto privéarchief Ans van Nieuwenhuijze

Remco van Schellen van Omroep Zeeland sprak met Ans over het Brouwershaven van toen en nu. Wat veranderde er allemaal?

De nieuwe jachthaven van Brouwershaven anno 2022. | foto privéarchief Ans van Nieuwenhuijze

Geen reacties

Geef een reactie