Verzamelen? Ik kan niks weggooien

THEMAKRANT VERZAMELEN (editie 10, september 2021)

 

door Mieke van der Jagt

Ik ben een hoarder. Daar is geen Nederlands woord voor. Vroeger noemden wij zo iemand een gek. Het heeft niets te maken met verzamelen. Een verzamelaar besluit iets te gaan verzamelen en zoekt ernaar, geeft er desnoods best een hoop geld voor uit. Een hoarder doet gewoon nooit iets weg.

 

Soms líjkt het op verzamelen. Ooit nam ik eens een souvenirtje mee uit Salamanca: een kikkertje. Toevallig kreeg ik in die tijd ook een kikkertje van iemand cadeau. En toen begon het: met twee kikkers in de vensterbank moest ik wel een kikkerverzamelaar wezen. Ze kwamen met bosjes binnen, rijp en vooral groen. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht die kikkers weg te doen, tot er eens iemand zei: ,,Goh, verzamel jij ook kikkers? Ik ook!” Dat was het moment om ze allemaal in een tas te stoppen en mee te geven.

Gillend gek

Ieder mens met een moderne smaak (minimalistisch, strak en zwart-wit) zou gillend gek worden in mijn huis. Het staat vol dingen waarvoor ik moet zorgen. Ze hebben een naam: het kastje van Tante Dirkje, de stoel van Tante Jane, de vaas van Opoe en de naaidozen van talloze overleden tantes en buurvrouwen. Het kan niet eerder weg dan dat er een zus, een zoon, dochter, neef of nichtje plotseling belangstelling toont. Ze krijgen het meteen mee of regelen een busje.

Problemen

Het behoeft geen uitleg dat een hoarder op een goed moment in de problemen komt en een kenmerk van de hoarder is dat hij dat niet kan oplossen. Mijn boekenkast raakte vol. Gauw een extra kastje in de gang geflanst. En eentje boven in de logeerkamer. Maar die raakten ook allemaal vol met dwars bovenop de boeken, andere boeken.

Opruimen dus, het moest maar een keer. Het enige boek dat weg kon was de handleiding voor MS Dos, een voorwereldlijk computersysteem. Maar als iemand in mijn kast een boek ziet wat hem bevalt; hij mag het zo meenemen. Ik ben zelfs geneigd mensen boeken op te dringen. Omdat ik ze zelf mooi vind, niet eens om ervan af te raken. Je bent een hoarder of je bent het niet.

Geen reacties

Geef een reactie