Wanne van Ille van Rooie Jaap

door Peter Blom

Mijn oma Van Rotterdam werd geboren op 25 november 1900 in Wemeldinge. Haar moeder Maria Geertruida Griep moest het bij de bevalling van haar dochtertje Johanna Maria zonder haar man Aalbrecht van Boven stellen. Hij was varensgezel en zat op zee.

In oktober 1903 vertrok het gezin naar Rotterdam waar Aalbrecht als arbeider werk vond. De snel groeiende havenstad had gebrek aan ongeschoolde jongens en mannen voor werk in de havens en industrie. Die waren er op het Zeeuwse en Brabantse platteland genoeg te vinden.

Hun nieuwe huis stond in de Afrikaanderbuurt in Rotterdam-Zuid waar ook veel andere Zeeuwen waren neergestreken en door de stadse bewoners van Rotterdam-Noord de bijnaam De Boerenzij kreeg. Ik heb opa en opoe Van Boven nooit gekend maar volgens mijn oudere broer Jaap deed opa zijn beroep eer aan en kon hij vloeken als een bootwerker. Soms zag hij opa op de markt met andere ouwe mannetjes een beetje slap ouwehoeren en kocht hij een haring voor mijn broer.

In 1920 trouwde mijn oma met mijn opa Jacobus van Rotterdam en zij gingen in de Opzoomerstraat in Rotterdam-Delfshaven wonen. Opoe Van Rotterdam woonde boven en werd dus de opoe ‘van boven’. Het was een beetje ingewikkeld voor mijn moeder en haar zusjes en broertjes want opoe Van Boven woonde op Zuid.

Wat er van het Zeeuwse overbleef na de emigratie naar Rotterdam was niet veel. De banden met de familie in Zuid-Beveland werden steeds minder. Zo los zelfs dat toen in Zeeland een oom overleed, de familie in Kapelle niet de moeite nam om een overlijdensbericht naar Rotterdam te sturen. Het zou toch niet op tijd aankomen en dan nog was er geen tijd en geld om met de boot naar Zeeland te komen. Een foto van mijn oma als peuter op schoot bij haar moeder die in dracht was, de grap over het ‘kacheltje op d’n diek’, een gekoesterde brief van Aalbrechts vader Karel Steven van Boven en dat mijn oma in Zeeland Wanne van Ille van Rooie Jaap werd genoemd, waren schamele herinneringen aan de Zeeuwse afkomst. Dat op z’n Zeeuws Johanna Wanne en Aalbrecht Ille is kan ik inkomen, maar hoe je van Karel Steven Rooie Jaap maakt is moeilijk te rijmen.

Foto: Johanna Maria van Boven (1900-1974) op schoot bij haar moeder Maria Geertruida Griep (1881-1962). Links haar zusje Cornelia van Boven (1899-1976). Foto circa 1903 (collectie: Peter Blom, Veere)

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter Blom had in ‘Zeeland wordt wakker’.

2 reacties
  • Tiny Polderman
    Geplaatst op 11:30h, 08 september Beantwoorden

    Prachtig voorbeeld van een ‘emigratie’ uit Zeeland naar Rotterdam! Bedankt voor het delen.

  • Margaretha Johanna van der Have
    Geplaatst op 23:44h, 07 september Beantwoorden

    Wat leuk zeg, dat verhaal van Peter Blom! En naar datzelfde meisje op de foto ben ik dan weer vernoemd!

Geef een reactie