Watersnood in Terneuzen

Bart van der Meide (73) uit Amersfoort stuurde ons een serie foto’s van de situatie in Terneuzen na de Watersnoodramp. Bart is geboren en getogen in Terneuzen. De foto’s zijn gemaakt door zijn tante Jo.

Deze bijzondere foto’s zijn niet eerder gepubliceerd.

Bart schrijft: ,,Tante Jo werkte indertijd als stenotypiste bij de gemeente Terneuzen. Zij had begin 1950 al een fototoestel, wat in die tijd heel bijzonder was. Ze is inmiddels 95 jaar en woont in Engeland. Haar man Lloyd was een Britse militair bij de Royal Navy. Zelf heb ik weinig herinneringen aan de Watersnoodramp. Ik weet nog wel dat we op die zondagmorgen naar de kerk gingen in de Noordstraat. Toen we na de Axelsebrug de Noordstraat wilden inlopen, zagen we dat ‘de laagte’ (het lager geleden deel van de binnenstad, red) onder water stond. Je begrijpt dat mijn moeder heel ongerust was, want haar ouders woonden daar ook, in de Donze Visserstraat, waar ze een groentewinkeltje hadden. We hadden nog niet naar de Nieuwsberichten geluisterd, dat was niet de gewoonte op zondag. Tante Jo heeft alles op beeld vastgelegd.”

Watersnood en de PTT

Extra drukte voor de Terneuzense PTT’ers na de Watersnoodramp.

Het was niet altijd zo druk bij de PTT in Terneuzen, maar de drukte die te zien is op de foto’s  werd rechtstreeks veroorzaakt door de Watersnoodramp. Barts vader Leendert was ‘dé postbode van Terneuzen’ in die tijd en Bart herinnert zich wat er allemaal bij kwam kijken toen een groot deel van Zeeland onder water was gelopen en de post eerst allemaal terecht kwam in Terneuzen en vandaar verder werd gebracht naar andere delen in Zeeland.

,,De post voor Zeeland kwam vanuit de rest van Nederland eerst terecht bij het expeditiecentrum Roosendaal. Daar werd de post verder gesorteerd voor Terneuzen, Goes, Middelburg enzovoorts. De post voor Terneuzen werd ’s avonds met een postauto opgehaald en altijd via Antwerpen naar Terneuzen gebracht, waar het om een uur of 12 werd afgeleverd bij het postkantoor. ’s Nachts werd de post door de postbode die nachtdienst had, verder uitgesorteerd in wijken. Om een uur of zes ’s morgens kwam dan de rest van de postbodes, die de wijken verder uitsorteerden in straten. Daar waren ze om een uur of negen mee klaar, en kon de post worden rondgebracht in Terneuzen.

De post voor de rest van Zeeland werd met postauto’s naar de grotere postkantoren in Zeeland vervoerd, waar de postbeambten dezelfde handelingen verrichtten als hun Terneuzense collega’s.

PTT’ers aan het werk in Terneuzen, daags na de Watersnoodramp

Na de Watersnoodramp konden de postauto’s niet meer richting bijvoorbeeld Goes en Middelburg omdat rond Kruiningen de doorgang was versperd door het water. Daarom werd alle post voor Walcheren, Noord-Beveland en het grootste gedeelte van Zuid-Beveland naar Terneuzen getransporteerd. Vandaar ging het in verschillende postauto’s naar de overkant met de veerboot Breskens-Vlissingen. Daardoor werd Terneuzen als het ware een soort overslagpunt, en dat verklaart de drukte die op de foto’s is te zien.”

Beluister het gesprek over de PTT tijdens de nasleep van de Watersnoodramp, dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Bart had. Dit gesprek in ‘Zeeland wordt wakker’ werd uitgezonden op 1 februari 2021, de dag van de Rampherdenking.

Foto boven: De Vlooswijkstraat.

Het postkantoor op de kop van de Nieuwstraat.


De Nieuwstraat, gezien vanaf het noorden.


De Westkolkstraat, bij het trapje naar de Dijkstraat.


Vanaf het trapje richting de Dijkstraat


De Grenulaan richting de Donze Visserstraat.


De onder water gelopen Nieuw Neuzenpolder., met de boerderij van de familie De Jonge.


De onder water gelopen Nieuw Neuzenpolder met links van de dijk de Westhaven en het dijkhuis van de Dijkgraaf.

7 reacties
  • Ruud Eggermont
    Geplaatst op 11:17h, 03 februari Beantwoorden

    Mijn vrouw en ik vermoeden dat de foto waaronder staat “Westkolkstraat, richting trapje naar de Dijkstraat’ (foto’s Watersnoodramp Terneuzen) een foutief onderschrift heeft.
    We denken dat dit de Nieuwstraat is, waar wel een trapje is richting Dijkstraat.
    In de Westkolkstraat was enkel een trapje richting de Roeiersgang.

  • P.J. Oostdijk
    Geplaatst op 13:25h, 02 februari Beantwoorden

    Kapper in de Dijkstraat 44
    was mijn vader J.P. Oostdijk

  • Kees Bakker
    Geplaatst op 22:01h, 01 februari Beantwoorden

    Hoe heette de kapper in de Dijkstraat? ik zat met zijn zoon in de klas. Hij beweerde altijd dat hij in de kinderwagen door de winkel dreef

  • Irene de Smet
    Geplaatst op 16:32h, 01 februari Beantwoorden

    we konden enkele weken niet naar school, HBS op de hoek van de Burg. Geilstraat en Markt

  • Bart van der Meide
    Geplaatst op 16:24h, 07 augustus Beantwoorden

    Inderdaad, het is het trapje van de Nieuwstraat naar de Dijkstraat.

  • Henk Verhage
    Geplaatst op 20:02h, 30 september Beantwoorden

    De foto van het trapje naar de Dijkstraat bevindt zich niet in de Westkolkstraat, maar in de Nieuwstraat. Rechts ervan was de bakkerij van mijn vader.

  • Jan Roose
    Geplaatst op 14:32h, 08 november Beantwoorden

    Leuk dat hier mijn zwager Bart privefotos heeft geplaatst die nog niemand heeft gezien van de watersnood 1953

Geef een reactie