We missen de ambachtsschool!

THEMAKRANT SCHOOL (editie 14, SEPTEMBER 2022)

 

Lezer Roger Blaakman uit Oostburg stuurde ons naar aanleiding van ons themanummer over school zijn herinneringen van 60 jaar geledenaan de ambachtsschool  in Oostburg, een school die volgens hem tegenwoordig node wordt gemist.

Prachtig die serie over scholen van vroeger. Tegenwoordig zie je overal grote banners met ‘Personeel gezocht’ en ‘Wordt jij onze collega’.

 

Loodgieters zijn er volgens de krant niet meer te vinden, aannemers schreeuwen om vakmensen als metselaars en timmerlieden. Mijn garage leidt de vakmensen voor het onderhoud van de auto’s maar zelf op. En dakdekkers? Wij moeten 1,5 jaar wachten op de renovatie van ons platte dak. Een aannemer zei me zelfs: ,,Ik heb totaal geen bezwaar als je naar een ander gaat.’’

Ik zat vroeger op de Lagere Technische School aan de Nieuwstraat in Oostburg, de ambachtsschool. Daar kon je dus een ambacht leren! Ik koos ervoor om timmerman te worden. Ook op de Huishoudschool in Schoondijke en IJzendijke kon je een ambacht leren. Waren die ‘ambachtsscholen’ (wat een mooie naam voor een vakschool) er nog maar. De ambachtslieden, die jaarlijks beschikbaar kwamen, moeten we nu node missen.

Zagen en schaven

Roger Blaakman als timmerleerling.

Op de foto mijn timmerklas met rechts de heer A. Mollet, onze vakleraar. Hij kwam uit de praktijk. Zijn vader had een timmerbedrijf op Plakkebord. We leerden zagen en schaven. Schaven met de houten blokschaaf, geen ‘Blek en Dekker’ natuurlijk. Op de andere foto ben ik netjes bezig. Netjes en veilig, dat werd je duidelijk aangeleerd door de heer Mollet. (voornamen noemen was uit den boze…)

Dat netjes en veilig werken was wel te begrijpen, want we werkten in de klas ook met zware gevaarlijke machines, zoals lint- en cirkelzagen.

Blok hout naar je hoofd

Toch haalden we ook wel eens rottigheid uit in de klas. Dan werd er een handveger of blok hout naar je hoofd gesmeten. En daar kwam toen echt géén ouder of politie aan te pas!

Als je toen met je diploma van school kwam, kon je wat! Je kon iets betekenen voor de maatschappij, want de maatschappij had je nodig. En dat is nu nog steeds zo, zo blijkt. Hopelijk komen de ambachtsscholen, waaronder de vroegere LTS en de Huishoudschool, snel weer terug!

Geen reacties

Geef een reactie