Winkelbelevenis in Brouw

Themakrant Winkelen (editie 8, december 2020)

 

door Ans van Nieuwenhuijze

Vier boodschappenbriefjes had ik zaterdags af te werken: voor onszelf, mijn opa en oma, waar wij naast woonden, hun buurvrouw en voor mijn oudtante Mina, die vanuit haar huis petroleum verkocht.

In de jaren vijftig en zestig was er een ruime keuze in winkels in Brouwershaven. Ik telde er vanuit mijn herinnering zo’n kleine dertig: van drogist tot schoenenwinkel, van melkboer tot juwelier. Nu nog een handjevol, meest gericht op toerisme.

Mijn ouders hadden een andere bakker dan mijn grootouders. Er was een keuze uit vier. Nu, in 2020, niet een meer.

‘Onze’ bakker verkocht in de zomer ook ijs; hij maakte dat zelf. Je kreeg het met een spatel in een vierkant wafelbakje of hoorntje geserveerd, afhankelijk van de hoeveel zakgeld die ik op dat moment te spenderen had.

In dit bloemenwinkeltje aan de Markt in Brouwershaven was vijftig jaar geleden een slagerij gevestigd.

Wij woonden aan de haven en een keer, toen ik schoolziek thuis was en stiekem voor het raam stond, was ik er getuige van dat de bakkersbakfiets met broden niet op de rem stond en langzaam maar zeker de haven in reed. De broden dobberden rond. Zeer ontdaan was ik, want ik vreesde dat een heleboel mensen die dag geen brood zouden kunnen eten.

Bij een andere bakkerswinkel, al lang verbouwd tot kapperszaak, werd eens om een gesneden brood gevraagd, in die tijd nog ongebruikelijk. Zo ongebruikelijk zelfs dat er helemaal geen snijmachine was. De bakkersvrouw loste dat op door haar eigen broodmes ter hand te nemen. De sneetjes waren niet allemaal even dik.

Slagers en kruideniers waren er ook meerdere. De slagers slachtten nog zelf in die tijd en bij één gebeurde dat open en bloot met de deuren van het slachthuis wijd open. Soms kreeg je bij zijn concurrent, als je daarom vroeg, gratis een stukje zwoerd. Het lekkerst was dat als de huid met stro was gebrand in plaats van elektrisch. Thuis deed je er wat zout op en je kauwde er lang op, want het was wel eens wat taai.

Bij de kruideniers werd veel nog in papieren zakken afgewogen. Pas in de jaren zestig kwam de eerste zelfbedieningszaak, inmiddels omgebouwd tot Italiaans restaurant.

Foto boven: De Markt in Brouwershaven in de jaren zestig.

Geen reacties

Geef een reactie