Wonen in het ‘rookbom-huis’

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)

 

door Albert Kort

Het staat me nog bij als de dag van gisteren: 10 maart 1966, de dag waarop Beatrix met Claus trouwde. Een belangrijk gebeuren waar wij op school al weken op werden voorbereid. Het moest een groots evenement worden, zo liet de meester ons weten, waar de Marius-school in Goes zich van haar beste kant moesten laten zien.

En dat gebeurde dan ook: gehuld in een ‘passende’ trui met een oranje sjerp trokken we op de bewuste dag naar het Hollandia-veld om daar aan allerlei spelletjes deel te nemen. Touwtrekken, zaklopen, hardlopen, liedjes zingen: je kon het zo gek niet bedenken of het stond wel op het programma. Na de prijsuitreiking aan het einde van de dag werd het Wilhelmus gezongen, waarna we naar huis mochten. Ik kon mijn geluk niet op, toen een dag later op school iedere leerling op een beker werd getrakteerd waarop het huwelijkspaar was afgebeeld. De beker heeft wonder boven wonder alle verhuizingen overleefd.

Amsterdam

In 1966 had ik er nog geen idee van dat het huwelijk tussen de kroonprinses en ‘die Duitser’ voor zó veel opschudding had gezorgd. Toen ik negen jaar later in Amsterdam ging studeren en mijn intrek nam in een kamertje in een gebouw aan de Raadhuisstraat, kreeg ik van de eigenaar te horen dat uit één van die kamers daar de rookbom naar de koets van het echtpaar was gegooid.

Dit incident zou, zo bleek later, de eerste barst in de troon van het Oranjehuis zijn. De politiek echter was voor mij op dat moment een ver-van-mijn-bedshow. Ik hield me bezig met heel andere dingen zoals de vraag wie er deze week op nummer één stond in de Top 40 van Radio Veronica. En wie zou de WK-voetbalfinale dat jaar winnen: Engeland of Duitsland? Ik juichte omdat de Engelsen in de verlenging met 4-2 zegevierden. Maar waarschijnlijk om een heel andere reden dan die van enkele familieleden van mij, van wie er één schamper opmerkte: ‘Net goed voor die Duitser die met onze kroonprinses getrouwd is’. Pas veel later besefte ik wat hij met die woorden had bedoeld.

foto boven: Amsterdam 1966. | Foto uit boek ‘Jaren zestig’

Geen reacties

Geef een reactie